Menu

Mars Odyssey

12/04/2020 - Mars, Orbiter, Ruimtevaart
Mars Odyssey

Odyssey (volledige naam is 2001 Mars Odyssey Orbiter) is een ruimtesonde van NASA die zich sinds 24 oktober 2001 in een baan om de planeet Mars bevindt. Odyssey werd gelanceerd op 7 april 2001 aan boord van een Delta-II raket. Ondanks enkele beschadigingen aan de sonde, werkt Odyssey uitstekend. Odyssey’s missie begon in oktober 2001 en werd tot tweemaal toe verlengd. In augustus 2008 werd de opdracht van Odyssey beëindigd, maar de sonde bleef nog wel actief als communicatiebrug tussen de Mars Rovers Spirit en Opportunity en onze planeet. Later ook voor Curiosity.

Chemische samenstelling van Mars
Op 23 oktober 2001 deed de sonde een “airbreaking”, afremmen door de wrijving met de Marsatmosfeer. Zo kon de sonde zich in een geschikte baan om de planeet positioneren. Pas in februari 2002 kwam de sonde in de juiste baan. Vanaf dan kon zijn missie beginnen: chemische samenstelling van Mars in kaart brengen. Deze missie begon in februari 2002 en zou duren tot augustus 2004. Een hoofddoel bij deze missie was het vaststellen van de aanwezigheid van ijswater op de planeet. Verder moest de sonde inzicht brengen in de stralingsintensiteit in de onderste lagen van de Marsatmosfeer. Dit laatste is van cruciaal belang voor de veiligheid van toekomstige astronauten bij eventuele bemande reizen naar Mars. Omdat de sonde zich in goede toestand bevond, werd beslist de missie met twee jaar te verlengen tot september 2006. Daarna werd de missie nog eens verlengd tot augustus 2008. Sinds de aankomst van de Mars rovers Spirit en Opportunity (zie Mars Exploration Rovers voor meer info) werd Odyssey vooral gebruikt als belangrijke verbinding tussen de Rovers en NASA.

Aanwezigheid van water
In oktober 2002 bracht Odyssey opmerkelijk nieuws: het bewijs van de aanwezigheid grote hoeveelheden waterijs in het zuidpoolgebied. Onder de lagen droogijs bevonden zich grote voorraden waterijs. Dit werd nogmaals bevestigd door de Europese Mars Express in februari 2004.

Opvolging van Mars Rovers
Sinds 2008 werd Odyssey voornamelijk gebruikt om de Mars Rovers Spirit en Opportunity te volgen. In 2011 werd door NASA de opdracht van Spirit beëindigd vanwege communicatieproblemen. In 2012 volgde Odyssey de landing van Marsrover Curiosity die hij net als de andere twee tijdens hun opdracht zal volgen. In 2018 kwam ook de missie van Opportunity aan een einde nadat door een globale stofstorm de rover niet meer reageerde. Nu volgt Odyssey enkel nog Curiosity. In de toekomst zal de orbiter ook de landing van de nieuwe 2020 Mars Rover volgen.


Voor foto’s die door Odyssey gemaakt zijn verwijzen wij u graag verder naar de Mars Odyssey THEMIS Photo Gallery website. Daar heeft NASA alle afbeeldingen die Odyssey gemaakt heeft verzameld. De foto’s zijn voorzien van duidelijke informatie.