Menu

Toekomst van de zon

13/04/2020 - Aarde, Zon
Toekomst van de zon

De zon is een ster en zorgt voor leven op onze planeet. Zonder de zon zou de mensheid niet bestaan. Maar zoals alle andere sterren in het heelal heeft de zon een beperkte houdbaarheid. Het einde van de zon is nog ver weg. Binnenin de zon zit een grote motor die werkt op waterstof en helium. Er is nog voldoende brandstof aanwezig, voor zo’n 5 miljard jaar.

De zon bevindt zich momenteel in de meest stabiele fase van zijn levenscyclus. Zodra alle waterstofatomen op zijn zal de zon uit haar stabiele fase gaan. Als er geen waterstofatomen meer zijn in de kern, zal er zich een schaal vormen van fusie-waterstofatomen rond de kern die gevuld is met helium. Dan zal de zwaartekracht het overnemen. De kern zal samengedrukt worden en de zon zal beginnen uitzetten. De zon zal zijn overgang maken naar een rode reus. Hierbij zal hij zodanig uitzetten dat hij alle binnenplaneten, inclusief de Aarde, zal opslokken.

Eenmaal een rode reus, zal de zon nog zo’n miljard jaar blijven “branden”. De waterstofatomen die in de buitenste lagen van de zon zitten zullen dan verbranden waardoor er nog alleen maar helium overblijft. Dat element begint dan samen te klonteren tot zwaardere elementen zoals zuurstof en koolstof, in reacties die niet zoveel energie uitstralen. Zodra alle helium op is neemt de zwaartekracht het weer over en zal de zon opnieuw krimpen tot een witte dwerg. Tijdens die krimpfase zal de zon zijn buitenste lagen, die de kern omhullen, afwerpen en in de ruimte stoten. Hierdoor komt de kern van de zon bloot te liggen. Het afgeworpen materiaal zal een planetaire nevel achterlaten. Eenmaal de brandstof in de kern volledig op is, zal de zon stilvallen en sterven.

Astronomen verwachten dat de zon nog zo’n 7 tot 8 miljard jaar heeft voordat hij begint de sputteren en sterft. De mensheid zal dan al lang uitgestorven zijn, of hebben een andere planeet gekoloniseerd.