Menu

Komeet ALTAS is niet meer

17/04/2020 - Kometen, Planetoïden
Komeet ALTAS is niet meer

Eerder lieten we weten dat een nieuwe komeet later in april voor een prachtige show zou zorgen. De komeet ATLAS zou naarmate hij de zon nadert, in helderheid toenemen zodat hij met het blote oog zichtbaar zou zijn. Helaas is dat niet meer het geval. Nieuwe waarnemingen van de komeet laten zien dat hij uiteen is gevallen.

De helderheid van komeet C/2019 Y4, bijgenaamd ATLAS, nam verrassend snel toe waardoor het zelfs leek dat de komeet tegen het einde van april ’s nachts met het blote oog zichtbaar zou zijn. Nieuwe waarnemingen laten echter zien dat de komeet in stukken is gebroken. Dat betekent dat de komeet over een zwakke kern beschikte, waardoor deze nog voor hij het perihelium bereikte, uiteen is gevallen.

Dat een komeet in stukken breekt is niet uitzonderlijk. Dit komt omdat kometen een groot deel van hun bestaan in de buitenste, ijskoude regionen van ons zonnestelsel doorbrengen. Daardoor zijn ze volledig bedekt met ijs. Naarmate een komeet bedekt met ijs de zon nadert, neemt de temperatuur toe waardoor het ijs begint te smelten waardoor de komeet dan uiteen valt. Het ijs houd de komeet samen. Het is ook bekend dat kometen met een lange omlooptijd, zoals bij ATLAS het geval is, doorgaans gemakkelijker uiteenvallen dan kometen met een korte omlooptijd.

Astronomen die hoopte op een prachtig spektakel, vallen er naast. Toch blijven astronomen komeet ATLAS nauwgezet volgen. Mogelijk kunnen de waarnemingen toch nog belangrijke informatie onthullen over de samenstelling. Kometen zijn namelijk de bouwblokken van ons zonnestelsel en kunnen meer vertellen over de vorming van ons zonnestelsel.

Komeet C/2019 Y4, ook wel ATLAS genoemd, werd eind december 2019 ontdekt door de Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS). De komeet heeft een omlooptijd van 600 jaar en is daarom geen periodieke komeet. ATLAS was op weg naar de zon. Naarmate hij de zon nadert, neemt de helderheid toe. Dit komt door dat de temperatuur opwarmt, het ijs verdampt en stof vrijkomt. Hoe meer stof er vrijkomt, hoe helderder de komeet. Op 31 mei 2020 zou ATLAS zijn perihelium bereiken (het punt waarop de komeet het dichtst bij de zon staat). Dan is de afstand tot de zon 0,25 AE (37,4 miljoen kilometer).