Menu

Helderste supernova ooit gezien

22/04/2020 - Sterren, Telescoop
Helderste supernova ooit gezien

Een team van internationale astronomen heeft de helderste, meest energierijke en waarschijnlijk ook de zwaarste supernova waargenomen die ooit gezien is. Aangenomen wordt dat de supernova, SN2016aps genaamd, een voorbeeld is van een zogenaamde “pulserende paarinstabiliteitssupernova”, een zeldzame explosie die ontstaat wanneer twee zware sterren samensmelten.

SN2016aps produceerde tien keer zoveel energie als een normale supernova. De explosie gebeurde in 2016 op een afstand van 3 miljard lichtjaar van ons vandaan. De supernova werd opgepikt door de Pan-STARRS telescoop (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System). In de jaren daarna heeft het team de tragen ontwikkeling van de grote explosie op de voet gevolgd. 

Bij een normale supernova wordt slechts één procent van de geproduceerde energie uitgezonden in de vorm van zichtbaar licht. SN2016aps, die tien keer zo energierijk was, straalde echter bijna vijftig procent van zijn energie uit. Ui die enorme energieproductie wordt afgeleid dat de ontplofte ster minstens honderd keer zoveel massa heeft gehad als onze zon. Uit beelden die de explosie voorafgaan blijkt dat de ster hevig pulseerde en daarbij een enorme uitstoot van gas had. Vermoedelijk werd de enorme helderheid veroorzaakt door de botsing van het puin van de explosie met het uitgestoten gas.

Een ander opvallend detail: SN2016aps was rijk aan waterstof. Normaal verliezen zware sterren het grootste deel van hun waterstof voordat ze beginnen pulseren. Dat de ster toch zoveel waterstof bevatte tijdens de explosie wijst erop dat de ster een product was van de samensmelting van twee minder zware sterren. Lichtere sterren houden hun waterstof langer vast.