Menu

30 jaar Hubble

28/04/2020 - Hubble, Interstellair, Sterren, Telescoop
30 jaar Hubble

Op 25 april 2020 is het precies 30 jaar geleden dat NASA de Hubble Space Telscope in een baan rond de Aarde heeft geplaatst met als doel het universum in een ongezien detail observeren op op beeld vast te leggen.

Space Shuttle Discovery heeft de Hubble naar de ruimte gebracht. In het begin kampte de telescoop met heel wat kinderziektes, maar nu, 30 jaar later, is Hubble een begrip geworden zowel bij astronomen en wetenschappers als bij het gewone publiek. Omdat de telescoop niet gehinderd wordt door de atmosfeer van de Aarde kan hij planeten en sterren in de meest afgelegen hoeken van het universum haarscherp op beeld vastleggen. Dit heeft in het verleden al voor een reeks adembenemende foto’s opgeleverd.

Om de 30ste verjaardag van Hubble te vieren heeft NASA een foto vrijgegeven van twee spectaculaire sterrennevels. De nevels maken deel uit van de Grote Magelhaense Wolk, een satellietsterrenstelsel op 163.000 lichtjaar van ons vandaan. Op de foto is sterrennevel NGC2014 en NGC2020 te zien. NGC 2014 bevat zware sterren die een massa van 10 tot 20 keer de massa van de zon hebben. NGC2020 is een nevel die ontstaan is door één van de helderste sterren in het heelal.

Toch blijft de beroemdste foto van Hubble de zogenaamde “Pillars of Creation”. Deze foto bevat drie “pilaren” van waterstofwolken waarin nieuwe sterren ontstaan. De Pillars of Creation bevind zich in de Adelaarsnevel op zo’n 7000 lichtjaar van ons vandaan.

De opvolger van Hubble is al bekend. De James Webb Space Telescope zal de taken van Hubble binnenkort overnemen. De lancering was gepland in 2018 maar is door omstandigheden uitgesteld naar 2021. Uit testen blijkt dat Hubble nog tot 2030 zonder problemen zijn job kan uitvoeren.