Menu

Parker Solar Probe

07/06/2020 - Exploratie, Flyby, Ruimtevaart, Zon
Parker Solar Probe

De Parker Solar Probe, afgekort PSP, is een sonde die gelanceerd is in 2018 met als opdracht de zon van dichterbij te bekijken. De sonde zal herhaaldelijk door de corona van de zon vliegen en zo gegevens verzamelen. Per keer de sonde langs de zon vliegt, zal hij steeds dichter en dichter vliegen. In oktober 2018 maakte de PSP een benadering van de zon op 42,7 miljoen kilometer en werd hiermee meteen recordhouder. In januari 2020 maakte de sonde nog een benadering op 18,7 miljoen kilometer. De PSP zal zijn records blijven breken tot hij in 2025 zijn dichtste benadering van de zon zal maken.

De Parker Solar Probe werd in 2009 reeds voorgesteld. Uiteindelijk werd de sonde op 12 augustus 2018 gelanceerd. De sonde is genoemd naar Eugene Newman Parker, professor aan de universiteit van Chicago en de eerste persoon die in 1958 het bestaan van zonnewind voorspelde. De PSP is de eerste sonde is genoemd is naar een levende persoon.

Missie
De Parker Solar Probe is de eerste sonde die onderzoek zal doen van de corona van de zon door effectief door de corona te vliegen. De missie moet een antwoord geven op twee belangrijke vragen die tot heden is steeds onbeantwoord zijn: Waarom is de corona van de zon heter dan de fotosfeer en hoe wordt zonnewind versneld. De volledige missie zal zeven jaar duren. In die zeven jaar zal de PSP 24 keer langs de zon vliegen en zeven keer langs planeet Venus. In die zeven jaar zal de ellipsvormige baan van de sonde steeds kleiner worden. Zo passeert de sonde steeds dichter langs de zon. De PSP maakt gebruikt van de zwaartekracht van Venus om zo zijn nieuwe baan te bepalen. In de laatste fase van de missie zal de PSP op een afstand van ongeveer 7 miljoen kilometer langs de kern van de zon passeren. Het einde van de missie wordt in 2025 verwacht.

Beschermen tegen de hitte
Omdat de PSP meerdere keren door de corona zal vliegen, moet de sonde uitgerust zijn met een sterk hitteschild. Hiervoor werd gekozen voor het sterk maar lichte koolstofvezelcomposiet. Wanneer de sonde langs de zon passeert, zal het voertuig zo gedraaid zijn dat de instrumenten zich in de halfschaduw van het hitteschild bevinden. Als de instrumenten in de verkeerde positie zouden staan, worden ze binnen enkele seconden vernield door de enorme hitte.

Energievoorziening
Zonnepanelen zijn de primaire energievoorziening van het vaartuig. Een reeks grote zonnepanelen zullen gebruikt worden tijdens de reis naar de zon. Vanaf dat de PSP zijn passages langs de zon zal maken, zullen de zonnepanelen worden ingetrokken achter het hitteschild. Vanaf dan wordt er gebruik gemaakt van kleinere zonnepanelen die voorzien zijn van een speciaal koelsysteem.

Resultaten
Een jaar na de lancering werden de eerste resultaten van de eerste twee duiken in de corona vrijgegeven:


Einde van de missie
Het einde van de missie en van de PSP wordt verwacht in 2025. De brandstof aan boord om het vaartuig te besturen zal dan op zijn. Hierdoor wordt het vaartuig onbestuurbaar en zal ongecontroleerd rondvliegen in de buurt van de zon. Het hitteschild zal niet meer naar de zon gericht staat waardoor het volledige vaartuig wordt blootgesteld aan de hitte. Vermoedelijk zal het vaartuig door de hitte smelten. Enkel het hitteschild zal nog overblijven. Dat zal nog een lange tijd om de zon blijven cirkelen.