Menu

De race naar Mars is in volle actie

22/07/2020 - Exploratie, Mars, Ruimtevaart
De race naar Mars is in volle actie

De race naar Mars is nog volop bezig. Massaal zijn verschillende landen bezig met een missie naar Mars op poten te zetten. Zo ook de Verenigde Arabische Emiraten. Zij hebben op 20 juli 2020 hun eerste satelliet naar Mars gelanceerd met als doel het weer van Mars in kaart te brengen.

De lancering gebeurde vanop de Japanse ruimtehaven Tanegashima. De lancering stond normaal op 14 juli gepland, maar door slecht weer werd de lancering tweemaal uitgesteld. Gepland staat dat de satelliet, al-Amal (Arabisch voor Hoop) genaamd, in februari van 2021 in een baan rond Mars komt. Van daaruit zal de al-Amal twee jaar lang het weer van Mars bestuderen.

De al-Amal heeft twee doelen: ten eerste moet de satelliet verduidelijking brengen over de weersomstandigheden op Mars. Waterstof en zuurstof ontsnappen uit de atmosfeer van Mars in de ruimte. Hierdoor is het onmogelijk om op Mars hetzelfde leven te hebben als op Aarde. Ten tweede moet de missie de Emiraten weer op de kaart zetten.

Sinds 2014 hebben de Verenigde Arabische Emiraten hun eigen ruimtevaartorganisatie. De al-Amal werd in slechts zes jaar ontwikkeld en gelanceerd, waar normaal een Marsmissie 10 tot 12 jaar voorbereiding nodig heeft. De VAE zien wetenschap en technologie als een nieuwe inkomstenbron voor de toekomst, wanneer de olie opgeraakt. Vorig jaar werd er voor het eerst een persoon van de VAE naar het ISS gestuurd.

Naast de Verenigde Arabische Emiraten willen ook China en de Verenigde Staten nog voor het eind van de maand een raket naar Mars lanceren. Ook het Europese ESA had samen met Rusland een missie gepland naar Mars, maar die is door de coronacrisis niet tijdig voltooid.

Het is niet toevallig dat de lanceringen zo dicht bij elkaar liggen. Eenmaal om de twee jaar is er een korte periode waarin de Aarde en Mars dichtbij elkaar staan, dan is een lancering optimaal.