Menu

Komeet NEOWISE schittert aan de nachthemel

24/07/2020 - Kometen, Telescoop
Komeet NEOWISE schittert aan de nachthemel

In april van 2020 kon komeet ALTAS zijn belofte niet waarmaken, namelijk schitteren aan de nachthemel. Tijdens zijn passage langs de zon viel de komeet uiteen. Zijn opvolger, komeet NEOWISE, kan die belofte wel waarmaken en is komende maand te zien aan een heldere nachthemel.

Komeet NEOWISE werd in maart 2020 ontdekt door de gelijknamige ruimtetelescoop (Near-Earth Object Wide-Field Infrared Survey Explorer). De infraroodtelescoop werd in 2009 gelanceerd (onder de naam WISE) met als opdracht de gehele hemel in infrarood in kaart te brengen. Die opdracht werd succesvol afgerond in 2011, daarna werd de telescoop omgedoopt tot NEOWISE. Sinds 2013 gaat de telescoop op jacht naar aardscheerders: kometen en planetoïden die zich in de buurt van onze planeet begeven.

Komeet C/2020 F3, dus ook bekend als NEOWISE, heeft zijn perihelium bereikt op 3 juli. Op dat moment was de afstand tussen de zon en de komeet het kleinst. Door de hitte van de zon begint de komeet te sublimeren (verdampen) waardoor het verdampte ijs en stof resulteert in de kenmerkende komeetstaart. Daar waar komeet ATLAS, door het sublimeren, uiteen viel, overleeft komeet NEOWISE zijn perihelium. Kort nadien kon men vanuit het ISS prachtige foto’s maken waarop de komeet en de staart goed zichtbaar zijn.

Ondertussen is de komeet opnieuw onderweg naar de rand van het zonnestelsel. In de helft van augustus zal de komeet onze planeet passeren op een dikke 103 miljoen kilometer afstand. NEOWISE, die op zich vrij helder is, is ook bij helder weer ’s nachts zichtbaar met het blote oog. Nog tot half augustus is de komeet goed zichtbaar. Daarna zal je een goede verrekijker of telescoop nodig hebben om de komeet te spotten.

Astronomen houden de komeet zolang mogelijk in het oog. Dit om zo de samenstelling en de structuur te kunnen bestuderen. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat de komeet zo’n 5 kilometer groot is. De komeetkern zou bedekt zijn met een donkere materie die nog stamt uit het begin van vorming van het zonnestelsel, toen de komeet zelf gevormd werd. Eenmaal NEOWISE gepasseerd is zullen we hem niet meer zien, de komeet heeft namelijk een omlooptijd van enkele duizenden jaren.

Meer info over waar en wanneer je naar boven moet kijken kan je vinden op onderstaande link:
hemel.waarnemen.com neowise

Foto boven: Diana de Vries
Foto onder: NASA/ISS

Deze foto is genomen vanuit het ISS op 18 juli 2020.