Menu

China lanceert sonde naar Mars

29/07/2020 - Exploratie, Mars, Ruimtevaart
China lanceert sonde naar Mars

China heeft met succes zijn Marsorbiter gelanceerd vanop het Japanse lanceerplatform Tanegashima. Als alles volgens plan verloopt zal de sonde binnen zeven maand aankomen bij Mars.

Voor China is dit niet de eerste poging die wordt ondernomen. In 2011 deed China ook al eens een poging met de Marsorbiter Yinghuo-1. Hoewel de lancering zonder problemen verliep, lukte het niet voor de satelliet om weg te geraken van onze planeet. Door een (onbekend) defect daalde de satelliet terug naar Aarde en verbrandde uiteindelijk in de atmosfeer.

Hun tweede poging gebeurd met de Tianwen-1, een drie-in-één pakket. Een Marsorbiter, -lander en -rover. Het doel van de missie is vaststellen of er ooit leven is geweest op Mars en of dat er nog leven te vinden is. De Tianwen-1 doet het in ieder geval beter als zijn voorganger, hij geraakte succesvol in een baan naar Mars. Over een zevental maanden zal de satelliet aankomen bij de Rode Planeet.

Eerder deze maand heeft de Verenigde Arabische Emiraten hun eerste Marssonde gelanceerd. Met de Hope Probe wil de VAE de atmosfeer van Mars bestuderen. Verwacht wordt dat de sonde in februari 2021 zal aankomen bij Mars. Voor de VAE is dit een primeur: dit is hun eerste planetaire ruimtemissie. 

Later volgt ook nog NASA die hun nieuwe Marsrover Perseverance willen lanceren. De rover zal op Mars onderzoek gaan doen naar het Martiaans klimaat en actief op zoek gaan naar sporen van microben die mogelijk op Mars hebben geleefd. Daarnaast is de Perseverance ook een “sample mission”, de rover zal monsters (stalen) van Mars verzamelen die dan later door een andere missie zullen worden opgepikt en teruggebracht naar Aarde. 

Dat er op korte tijd drie missies naar Mars worden gestart is geen toeval. Op dit moment is de afstand tussen onze planeet en Mars het kleinst. Dit gebeurt om de twee jaar. Het is dus het ideale moment om een missie naar Mars te ondernemen. Ruimtevaartuigen kunnen de rode planeet dan relatief snel met relatief weinig brandstof bereiken.