Menu

10 jaar zon in één timelapse

29/07/2020 - Telescoop, Zon
10 jaar zon in één timelapse

De ruimtetelescoop Solar Dynamics Observatory (SDO) heeft tien jaar lang beelden van hoge kwaliteit gemaakt van de zon. In totaal werden er 245 miljoen foto’s gemaakt, goed voor 20 miljoen gigabytes aan data. NASA heeft deze foto’s in een timelapse gegoten die één uur duurt.

SDO werd in 2010 gelanceerd om de zon te observeren. Vier maanden na lancering, in juni 2010, begon de sonde met foto’s van de zon te maken, dit tien jaar lang. Begin juni 2020 eindigde het verhaal. NASA heeft nu een video vrijgegeven van de gemaakte foto’s. De video laat de veranderingen zien die de zon ondergaat op tien jaar tijd. We krijgen een elfjarige zonnecyclus te zien waarop grote veranderingen te zien zijn aan het oppervlak van de zon. In die elf jaar keert het magnetische veld van de zon om en worden de noordpool en zuidpool met elkaar gewisseld.

In juni 2012 maakte planeet Venus een passage voor de zon. Dit gebeurt wanneer Venus tussen de zon en de Aarde komt te staan. Ook dit staat in de video. De volgende passage van Venus zal pas in 2117 gebeuren. Ook is er soms een zwart frame te zien in de video. De SDO vliegt namelijk in een baan rond de Aarde, die op zijn beurt rond de zon draait. Soms gebeurt het dus dat de Aarde voor de telescoop hangt en de zon niet zichtbaar is. 

NASA wil de SDO nog zeker tot 2030 gebruiken om de zon vanop veilige afstand te bestuderen.

Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center/SDO