Menu

MSL Curiosity, gebeurtenissen in 2013

16/04/2018 - Mars, MSL Curiosity

MSL Curiosity (2013)

In februari 2013 werd de rover gedwongen om over te schakelen naar de back-up computer naar aanleiding van een probleem in het flashgeheugen. Toen de computer opnieuw opstartte van dat flashgeheugen, geraakte de computer vast in een opstartlus. De problemen werden opgelost en in maart kon de rover opnieuw overschakelen naar de hoofdcomputer.

Nog in februari heeft Curiosity voor de eerste keer zijn boor gebruikt. Curiosity gebruikte zijn boor op de „John Klein” rots in Yellowknife Bay. De rover detecteerde water, koolstofdioxide, zuurstof, zwaveldioxide en waterstofsulfide.Verwante testen leveren resultaten consistent met de aanwezigheid van kleimineralen. Zandsteenbedden verbonden aan het Gillespie Meer in Yellowknife Bay lijken op microbieel geïnduceerde sedimentaire structuren, net zoals op Aarde.

In April 2013 meldde NASA dat een groot deel van de atmosfeer van Mars is verloren gegaan op basis van studies over argon isotopenverhoudingen. Later, in juli 2013 werden resultaten gepubliceerd van de nieuwe analyse van de atmosfeer. Hierbij werd een gebrek van methaan rond de landingsplaats van Curiosity gemeld. Bovendien hebben wetenschappers aanwijzingen gevonden dat Mars een groot deel van de atmosfeer is verloren geraakt over tijd, op basis van de overvloed van isotopensamenstellingen van gassen, met name die welke verband houden met argon en koolstof.

Tussen 4 april en 1 mei werd de rover autonoom bediend. Dit ten gevolge van de zogenaamde Martian Solar Conjunction met onze planeet. Dit wil zeggen dat de zon tussen onze planeet en Mars komt te staan en daarmee de signalen die worden verzonden tussen de Aarde en de rover kan verstoren. Commando-signale kunnen daardoor verstoort worden en voor fouten zorgen. Om toch in contact te blijven met de rover werd er elke dag gedurende de MSC een pieptoon verstuurt naar de Mars Odyssey die op zijn beurt aan Aarde liet weten dat Curiosity nog in werking is. Curiosity bleef stationair onderzoek uitvoeren, hij bleef dus ter plaatse staan gedurende de MSC.

In juni 2013 bevestigde NASA dat Curiosity binnenkort een een reis zal beginnen van 8 kilometer van het Glenelg-gebied naar de voet van Mount Sharp. De reis zou naar verwachtingen negen maanden tot een jaar duren met haltes langs de weg om het lokale terrein te bestuderen.

Op 16 juli 2013 bereikte Curiosity de mijlpaal in zijn reis door Mars, door 1 kilometer te hebben gereden sinds de landing in 2012. Op 1 augustus had Curiosity 1,68 kilometer op de teller staan.

Op 6 augustus 2013 vierde Curiosity zijn eerste verjaardag op Mars. Om dat de vieren werd door het team achter de rover een programma geschreven waardoor Curiosity zelf het lied „Gelukkige verjaardag” zong. In het eerste jaar op Mars had de rover verschillende doelen bereikt, waaronder het hoofddoel: bewijs vinden voor het mogelijk bestaan van microbieel leven op Mars. De rover reed meer dan 1,6 kilometer over Martiaans landschap, verzond meer dan 190 Gigabyte aan gegevens naar Aarde (met inbreng van meer dan 70.000 foto’s).

In Augustus 2013 gebruikte de rover voor het eerst zijn autonome navigatie (of Autonav). Hiermee kon de rover zelf beslissen hoe hij verder reed over onbekend Martiaans terrein.

In september 2013 bevestigen wetenschappers van NASA dat de rover een 1,5 tot 3 procent aan water heeft gedetecteerd in bodemstalen in het Rocknest gebied in Gale Crater. Bovendien bevestigde NASA ook dat de rover twee belangrijke bodemsoorten heeft gevonden: een fijnkorrelig mafische bodem en een lokaal afgeleid, grofkorrelig felische soort. Het type mafisch, vergelijkbaar met stof op Mars, is geassocieerd met hydratatie van de amorfe fasen van de bodem. Dit soort bodem is zeer moeilijk te vinden in de buurt van de landingsplaats van de rover. Het is eerder te vinden bij de polaire site van de Phoenix Lander. Dit duidt op en wereldwijde distributie van deze zouten.In oktober 2013 deed NASA de bevestiging dat bepaalde meteorieten op aarde waarvan we dachten dat deze afkomstig zou zijn van Mars, ook effectief van Mars afkomstig zijn. Dit werd bepaald op basis van de analyse van argon in de atmosfeer van Mars.

In November 2013 heeft NASA bevestigd dat Curiosity opnieuw begonnen is met het uitvoeren van wetenschappelijke operaties zonder duidelijk verlies van vermogen. Eerder werd een elektrisch probleem waargenomen van ongewone en intermitterende afname in een spanningsindicator op de rover. Uit een diagnose bleek dat dit veroorzaakt werd door een interne kortsluiting in de energiebron van de rover.

In december 2013 werd bewijs gevonden van het mogelijk zoetwatermeer op Mars. Dit was een gastvrije omgeving voor microbieel leven. Het bewijs werd gevonden in de buurt van Mount Sharp in Gale Crater.

Eind december 2013 kreeg de software van Curiosity een update naar de laatste versie. Dit gebeurde voor de derde keer sinds zijn landing in 2012. Met de nieuwe software zullen de vaardigheden van de robotarm vergroten en alsook en autonoom rijden. Vanwege wielslijtage is het aangeraden om voorzichtiger te rijden over ruw terrein, zeker nu Curiosity op weg is naar Mount Sharp.