Menu

NASA’s nieuwe Marsrover succesvol gelanceerd

31/07/2020 - Exploratie, Mars, Mars 2020 Perseverance, Rovers & Landers, Ruimtevaart
NASA’s nieuwe Marsrover succesvol gelanceerd

Na de Verenigde Arabische Emiraten en China hebben nu ook de Amerikanen hun nieuwe Marsrover gelanceerd. De Marsrover Perseverance werd vanop het lanceerplatform van Cape Canaveral aan boord van een Atlas-V raket succesvol gelanceerd.

Perseverance, de naam werd gekozen door het Amerikaanse volk, zal op Mars opzoek gaan naar mogelijke sporen en aanwijzingen van mogelijk leven. Zijn voorganger Curiosity (gelanceerd in 2011) heeft al bewezen dat er ooit leven op Mars heeft bestaan. Perseverance moet nu bepalen of Mars nog altijd bewoonbaar is voor mogelijk (microbieel) leven. De rover zit vol hoogtechnologische sensoren en instrumenten om te zoeken naar sporen van leven in bodem- en rotsstalen. Daarnaast zal de rover ook stalen verzamelen. Die stalen zullen door een toekomstige missie worden opgehaald en teruggebracht naar Aarde voor onderzoek, een zogenaamde “sample return” missie. Perseverance is ontworpen om minstens één Marsjaar (zo’n 687 dagen) actief te zijn. 

Samen met de Marsrover wordt ook een kleine helikopter naar Mars gestuurd. NASA wil hiermee experimenteren of het mogelijk is om het toestel te laten vliegen. De afstand tussen onze planeet en Mars is te groot om het toestel vanop afstand te besturen. Daarom moet de helikopter autonoom kunnen vliegen met behulp van camera’s en sensoren. De vliegomstandigheden op Mars zijn ook heel anders dan op Aarde. De luchtdichtheid daar is slechts 1 procent van die op onze planeet. De helikopter moet dus meer moeite doen om op te stijgen en in de lucht te blijven. De wieken van de helikopter zijn dan ook ontworpen om vijf keer sneller te draaien dan bij een gewone helikopter op Aarde. De lucht op Mars zou vergelijkbaar zijn met de lucht op 30 kilometer hoogte op Aarde. In die ijle lucht hebben helikopters en vliegtuigen ook moeite om te vliegen. NASA hoopt met de testvluchten ervaring op te doen om in de toekomst drones in te zetten voor ruimtemissie’s.

De vordering van de Perseverance Marsmissie heeft heel wat vertraging opgelopen door de uitbraak van het Covid-19 virus. Zo is de lancering enkele keren uitgesteld geweest. Uit respect voor het werk van de zorgverleners en ter nagedachtenis van de vele slachtoffers van het virus werd er op de Perseverance een kleine gedenkplaatje gemonteerd.

Momenteel zijn er drie sondes op weg naar de rode planeet. De Marsrover Perseverance van NASA, de Marsorbiter Hope van de Verenigde Arabische Emiraten en ook China doet mee met de Tianwen-1. Deze bevat zowel een orbiter, rover als lander. Alle ruimtesondes zouden, als alles zoals gepland verloopt, rond februari 2021 moeten aankomen bij Mars.

UPDATE: NASA meldt dat er communicatie problemen zijn opgetreden met de Marsrover. Het is niet duidelijk of de problemen meteen het einde van de missie zullen inluiden. Op dit moment gebruikt de sonde enkel de essentiële functies. NASA blijft gerust in het verdere verloop van de missie.