Menu

Eerste foto’s van de zon door Solar Orbiter

06/08/2020 - Orbiter, Ruimtevaart, Zon
Eerste foto’s van de zon door Solar Orbiter

De Solar Orbiter, gelanceerd in februari 2020, heeft zijn eerste beelden van de zon aan de Aarde bezorgt. De Solar Orbiter is een samenwerkingsmissie tussen NASA en ESA en heeft als opdracht om de zon te bestuderen. De Solar Orbiter maakte zijn dichtste benadering (tot nu toe) midden juni en maakte daarbij prachtige foto’s van de oppervlakte van de zon.

De beelden ontvangen, bewerken en klaarmaken voor publicatie was geen simpele opdracht. Door de impact van het coronavirus moest het controlecentrum van ESA, gelegen in Darmstadt, Duitsland, volledig in lockdown. Alleen hoognodig personeel voor de missie was toegelaten. Daardoor duurde het langer om de gegevens en beelden te verwerken. Ook komeet ATLAS werkte tegen. Omdat de komeet tijdens zijn passage langs de zon in stukken brak bleef een groot spoor van puin en stof achter waardoor de Solar Orbiter geen duidelijke foto’s van het oppervlak kon maken. Toch was de Solar Orbiter in staat om de beste close-ups te maken van de oppervlakte van de zon.

Solar Orbiter heeft in totaal zes instrumenten om foto’s te maken. Normaal zijn de eerste foto’s die de telescoop maakt het bewijs dat de instrumenten werken. Maar de samenwerking tussen tussen alle instrumenten leverden heel gedetailleerde beelden op die nog nooit van de zon werden gemaakt. Zo werden namelijk “kampvuren” ontdekt op de zon, vergelijkbaar met zonnevlammen, alleen miljoenen keer kleiner. Wetenschappers denken dat het om kleine explosies gaat die ervoor zorgen dat de atmosfeer van de zon (corona) 300 keer heter is dan het oppervlak. De Solar Orbiter zal deze kampvuren verder bestuderen.

Andere beelden laten het zeldzame “zodiac licht” zien, licht dat gevormd wordt door zonlicht dat op interplanetair stof weerkaatst. Een licht dat zo zwak is dat het door het felle zonlicht wordt verduistert. Daardoor is het dus niet waarneembaar met het blote oog. Om het te kunnen waarnemen moest de Solar Orbiter het zonlicht met een biljoenste van zijn oorspronkelijke helderheid terugbrengen. Volgens wetenschappers kan deze techniek zorgen om zonnewind te “zien”.

Anderen foto’s laten dan weer een uniek beeld zien van de polen van de zon. Deze beelden laten zien dat de Solar Orbiter een uitstekende start heeft gemaakt. Maar de missie is nog ver van afgelopen. De Solar Orbiter zal nog ondermeer de corona bestuderen opzoek naar zware ionen (zoals koolstof, zuurstof, silicium, ijzer en andere) en zal ook de zonnewind nog verder bestuderen.

De gemaakte beelden kan je bekijken in de fotogallerij van ESA.


Video van de kampvuren. Gemaakt door ESA.