Menu

Zon is aan nieuwe cyclus begonnen

23/09/2020 - Zon
Zon is aan nieuwe cyclus begonnen

Het is officieel: de zon is aan een nieuwe 11-jarige zonnecyclus begonnen. Al voorspellen wetenschappers dat deze cyclus rustig zal verlopen. Sinds 1755 wordt de zon nauwlettend in het oog gehouden. Daarbij werd ontdekt dat de zon cycli kent die elf jaar duurt. De cyclus die net gedaan is, is de 24ste cyclus sinds 1755. In werkelijkheid heeft de zon meer cycli gekend.

Een zonnecyclus duurt elf jaar die wordt gekenmerkt door een zonnemaximum en zonneminimum. Tijdens een zonneminimum kent de zon weinig activiteit. Bij en zonnemaximum is de zon juist zeer actief. Dit is te merken aan het aantal zonnevlammen en zonnevlekken. Deze zullen bij een maximum veel meer verschijnen. Het laatste zonnemaximum vond plaats in 2014. Sindsdien neemt de activiteit af. Het zonneminimum is meteen ook het einde van de 24ste cyclus van de zon. NASA heeft bevestigd dat de zon aan een nieuwe zonnecyclus is begonnen en de activiteit terug zal toenemen. Verwacht wordt dat het zonnemaximum ergens in 2025 zal liggen.

Aan de hand van het aantal actieve zonnevlekken kunnen wetenschappers het begin en einde van een zonnecyclus bepalen. Afgaande van die data kunnen wetenschappers nu concluderen dat de 25ste cyclus is begonnen. Maar de ene cyclus is de andere niet. Het kan zijn dat zelfs bij een zonnemaximum de zon relatief rustig is. Maar er kan ook juist heel veel onrust zijn. Die onrust uit zich in het aantal actieve zonnevlekken en zonnevlammen. Alsook de zogenaamde coronala massa-ejecties (CME’s) nemen dan toe. 

Afgaande wat wetenschappers nu weten over de zonnecyclus, wordt er verwacht dat de 25ste cyclus, net als de 24ste, relatief rustig zal verlopen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen reden is tot ongerustheid. Zelfs bij een rustige cyclus kan de zon nog sterk verrassend uit de hoek komen. Een zonnecyclus bepaald ook het ruimteweer, oftewel de extreme omstandigheden in de nabijheid van de Aarde, veroorzaakt door de zon. Wetenschappers hopen door meer onderzoek te doen naar de zonneactiviteit, meer inzicht te krijgen in de werking ervan. Zo wil men in staat zijn om het ruimteweer gedurende een cyclus nauwkeurig te kunnen voorspellen. Zo kunnen we ons beter voorbereiden wanneer grote CME’s de Aarde bereiken.

Verschil tussen zonnemaximum (links in 2014) en zonneminimum (rechts in 2019).
Foto door NASA/SDO.