Menu

Exploratie van de zon

21/10/2020 - Exploratie, Orbiter, Telescoop, Zon
Exploratie van de zon

De zon bestuderen vanop onze planeet is moeilijk. Dit komt omdat de atmosfeer van de Aarde het zonlicht zodanig verspreid dat sommige delen van de zon (o.a. de corona) grotendeels onzichtbaar blijven voor het menselijk ook. Ook verschillende stralingen (zoals UV, gamma, röntgen) worden door de Aardse atmosfeer geabsorbeerd. Daarom moeten we, om de zon te observeren in al haar glorie, effectief in de ruimte gaan.

De eerste satellieten werden gelanceerd in de beginjaren van 1960. Omdat men toen nog niet zover kon reizen door de ruimte werden de meeste satellieten in de baan rond de Aarde gehouden. Ook omwille van de hitte die de zon afgeeft. Satellieten en telescopen van toen waren daar nog niet tegen bestand.

In de beginjaren (sinds 1960) was vooral NASA actief met het bestuderen van de zon. NASA lanceerde onder meer een reeks telescopen onder de naam Orbiting Solar Observatory. Deze moesten voornamelijk de verschillende stralingen die de zon afgeeft meten. Later ging NASA enkele samenwerkingsprojecten aan met ESA. Zo werden onder meer Ulysses en SoHo gelanceerd, die laatste is anno 2020 nog steeds actief.

Ook het Japanse JAXA en het Russische Roscosmos hebben enkele telescopen gelanceerd om te zon bestuderen. JAXA heeft anno 2020 nog één actieve telescoop.

Anno 2020 zijn er enkele telescopen die de zon van ver en dichtbij observeren. De bekendste zijn SoHo, SDO, PSP en Solar Orbiter, die laatste werd begin 2020 gelanceerd. Ook werd door de Amerikaanse Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) een telescoop gelanceerd die moet waarschuwen wanneer er een zonnestorm die sterk genoeg is onze kant opkomt.