Menu

MSL Curiosity, gebeurtenissen in 2015

18/04/2018 - Mars, MSL Curiosity

Sporen van pekel op de randen van Mount Sharp.

In januari 2015 kondigde NASA een samenwerking aan met Microsoft, dat een software project ontwikkeld genaamd OnSight waarmee wetenschappers virtueel werk uitvoeren op Mars gebaseerd op de data van MSL Curiosity.

In maart kampte de rover met problemen tijdens het gebruik van de robotarm. De resultaten van proeven suggereren dat een kortsluiting kan worden gerelateerd aan het mechanisme van de boor. Verdere tests werden gepland om de boor en de werking ervan te controleren.
Na het verwarmen van oppervlakte-sediment van Mars werd vastgesteld dat er stikstof vrijkwam. Het stikstofgehalte in de vorm van stikstofmonoxide, gedetecteerd door het SAM instrument van Curiosity, zou genoeg zijn voor gebruik door levende organismen. De ontdekking ondersteund de gedachte dat het oude Mars mogelijk bewoonbaar was voor leven.

In maart werd ontdekt dat de landingsplaats van Curiosity stilaan aan het vervagen is. Dat blijkt uit beelden die gemaakt zijn door MRO gedurende de twee-en-half jaar na de landing in 2012.

In augustus melden wetenschappers dat het DAN-instrument van Curiosity een ongewoon waterstof-rijk gebied heeft gevonden, “Marias Pass”, op Mars.

In oktober leverde Curiosity enkele foto’s af waarop sporen te zien waren van natte pekel op een heuvelrand van Mount Sharp. NASA bevestigde ook dat de bekken en meren in Gale Crater de opbouw vormt voor de onderste lagen van Mount Sharp.

In december, als Curiosity hoger op Mount Sharp klom, veranderen ook de samenstelling van de rotsen. Voorbeeld is dat rotsen op een hoger niveau meer silica bevatten dan de eerder gevonden basaltrotsen in een lager gebied. Na verdere analyse van de silica-rijke rotsen bleken deze het minimaal tridymiet te bevatten, een mineraal dat op Aarde niet veel voorkomt. Opal-A, een andere vorm van silica, werd ook in rotsen op Mars gevonden.