Menu

Nieuwe planeetjager gelanceerd

19/04/2018 - Ruimtevaart, Telescoop

Lancering TESS vanop Cape Canaveral.

Op 19 april 2018 heeft NASA de opvolger van Kepler de ruimte ingestuurd. TESS, Transiting Exoplanet Survey Satellite, zal de job van Kepler overnemen en opzoek gaan naar exoplaneten die een mogelijke bron zijn voor buitenaards leven. Exoplaneten zijn planeten buiten ons zonnestelsel. Kepler heeft op zich al heel wat mogelijke aard-achtige planeten gevonden waar leven mogelijk zou zijn, zo’n 2600. TESS zal zonder moeite dit nummer verdubbelen.

TESS is gelanceerd op een Falcon 9 raket van SpaceX vanop Cape Canaveral. De lancering was gepland op 16 april maar is met drie dagen uitgesteld vanwege problemen met het navigatiesysteem van de raket. Op 17 mei zal de telescoop een flyby maken langs de maan om dan, als alles volgens plan verloopt, midden juni in zijn definitieve baan vliegen. De missie zal kort daarna beginnen en zal zo’n 2 jaar duren.

De werkwijze van TESS is iets anders dan die van zijn voorganger. TESS zal zich voornamelijk richten op de helderste sterren door gebruik te maken van zijn vier camera’s. Daarnaast zal TESS ook samenwerken met de telescopen op de grond. TESS heeft ook een andere baan. Kepler draait namelijk rond de zon terwijl TESS rond onze planeet zal draaien. Dit heeft als voordeel dat de data die de telescoop verzamelt sneller de aarde zal bereiken.

TESS zal de telescoop Kepler opvolgen. Die is namelijk bijna aan het einde van zijn leven, de brandstof is bijna op. In zijn actieve jaren, voornamelijk tussen 2009 en 2013, heeft Kepler zo’n 150 duizend sterren bekeken. De meeste van die sterren bevinden zich ver van de zon. Onder die sterren heeft Kepler zo’n 2600 mogelijke exoplaneten gevonden.