Menu

Haumea

24/04/2018 - Dwergplaneet

Haumea in detail

Reeds gezien in 1955
Haumea is een dwergplaneet die zich in de Kuipergordel bevind. In September 2008 is de naam Haumea en de status van dwergplaneet toegekend. Zijn catalogusnummer 136108 kreeg hij al eerder. De dwergplaneet is vernoemd naar de Hawaïaanse vruchtbaarheidsgodin. Wat verschilt met de andere planeten die steeds een naam uit de klassieke mythologie kregen. De ontdekker van Haumea was Jose-Luis Ortiz van de Sierra Nevada Observatory in Spanje. Hij ontdekte de dwergplaneet in 2003, maar bleek al voor te komen op foto’s van 1955. Voor de officiële naam werd toegekend, kreeg Haumea de voorlopige aanduiding 2003 EL61. De bijnaam Santa kreeg hij omdat het object rond de kerstperiode is ontdekt.

Eigenschappen
De diameter van de dwergplaneet is waarschijnlijk 1600 kilometer, zo’n 70% van Pluto. Haumea is het derde grootste object voorbij Neptunus, na Eris en Pluto. Een ander object dat recent gevonden is, Makemake, zou misschien groter zijn. Het oppervlak van Haumea lijkt sterk op dat van Pluto’s maan Charon. Het object staat op 750 miljoen kilometer van de zon. De baan is langgerekt elliptisch waardoor Haumea soms dichterbij de zon staat dan Pluto. Tot op heden zijn er geen sondes in de buurt van de dwergplaneet geweest. Daarom hebben we niet veel informatie over Haumea. De meeste informatie werd verstuurd door de Hubble-telescoop.

Manen
Haumea heeft twee manen. De grootste maan, Hi’ika heeft een officiële bijnaam “Little Helper”, een verwijzing naar de stripfiguur “Santa’s Little Helper”, alsook de hond van The Simpsons. De massa van Hi’ika bedraagt 1% van Haumea, de diameter is ongeveer 310 kilometer. De tweede maan, Namake, heeft een diameter van ongeveer 160 kilometer. Namake heeft de bijnaam “Blitzen”.

Classificatie
Haumea is een plutoïde, een technische term die gebruikt wordt om een dwergplaneet aan te duiden die in een baan draait buiten Neptunus, zoals Pluto. Zijn status als dwergplaneet betekent dat hij door zijn eigen zwaartekracht is afgerond, maar dat de zwaartekracht niet sterk genoeg is om soortgelijke objecten binnen zijn gebied te beïnvloeden.