Menu

Makemake

24/04/2018 - Dwergplaneet

Makemake in detail

Makemake, uitgesproken als Ma-ki-ma-ki, werd in Maart 2005 ontdekt door het team van Michael Brown. Hij maakte zijn ontdekking bekend in Juli 2005. De dwergplaneet draait mee in de Kuipergordel. Hij werd gezien door de Spitzer Space Telescope.

Makemake heeft een diameter van ongeveer 2000 kilometer. De grootte is vergelijkbaar met Haumea, maar veel helderder. Hij is, van de bekendste objecten in de Kuipergordel, de derde grootste, na Eris en Pluto. Het helderste object in de Kuipergordel na Pluto. Makemake is reeds zichtbaar met een amateur-telescoop. Het object heeft een omlooptijd om de zon van 308 jaar. Zijn baan is excentrisch en geïnclineerd. De temperatuur aan de oppervlakte schommelt tussen de min 300 en min 310 graden Celsius.

Makemake’s voorlopige aanduiding was 2005 FY9. Hij kreeg van zijn ontdekkers eerst de bijnaam “Easter Bunny”. Hij werd ontdekt op 31 maart, net voor Pasen. In 2008 is de status van dwergplaneet en de definitieve naam toegekend. Zijn catalogusnummer 136472 had hij al langer. De naam is afgeleid van de mythologie van de “Rapa Nui”, de bewoners van Paaseiland. Makemake was daar de schepper van de mensheid. Net als bij Haumea kreeg hij geen naam uit de klassieke mythologie.