Menu

Deimos (Mars)

25/04/2018 - Maan, Mars

Deimos is de kleinste maan van de twee natuurlijke satellieten van Mars. De maan Deimos is genoemd naar de Griekse god van Paniek, net als de andere maan naar de Griekse god van de Angst is genoemd. Deimos is, net als Phobos, één van de kleinste manen van ons zonnestelsel. Deimos is de kleinste bekende maan. De omvang van Deimos is vijftien bij twaalf bij elf kilometer.

Deimos

Ook de vorm van de maan is onregelmatig zodat Deimos precies op een aardappel lijkt. Er zijn veel kraters aanwezig op het oppervlak. De meeste kraters zijn niet groter dan 2,5 kilometer. Bij het inslaan van meteorieten op de maan verdwijnt er veel gesteente uit het oppervlakte in de ruimte. Dit komt doordat de zwaartekracht van Deimos niet sterk genoeg is om alles terug aan te trekken, wat er op onze Maan wel zou gebeuren.

Het oppervlak van Deimos bestaat waarschijnlijk uit materialen wat ook te vinden is op de meeste planetoïden. De oorsprong van de maan is niet helemaal bekend. Vermoedelijk is het een planetoïde die om Mars is gaan draaien. Een andere theorie is dat Deimos op hetzelfde moment is gevormd als Mars. Een derde theorie zou zijn dat Deimos is ontstaan uit het oppervlak van Mars door een botsing. Deimos is in 1877 ontdekt door Asaph Hall, de man die Mars en Phobos heeft ontdekt. Bekende kraters zij Swift, genoemd naar de schrijver Jonathan Swift, en Voltaire, genoemd naar de schrijver François-Marie Arouet. Beide schrijvers hadden de twee manen reeds vermeld in één van hun boeken alvorens ze ontdekt waren.