Menu

ESA en NASA willen grond van Mars naar Aarde brengen

29/04/2018 - Exploratie, Mars

Mars, door Hubble

ESA en NASA hebben de handen in elkaar geslagen om samen een missie op poten te zetten om grond van Mars naar de Aarde te halen.

Verschillende sondes die rond de planeet Mars draaien en rovers die op de planeet rondrijden hebben onze kijk op Mars al drastisch doen veranderen. Ons doen helpen de planeet en de vorming van het zonnestelsel te begrijpen. De volgende stap is om monsters van de planeet Mars naar Aarde te brengen om ze vervolgens voor een gedetailleerde analyse in geavanceerde laboratoria.

Om monsters naar Mars te brengen zou op zijn minst vier missie’s of vier ruimtetuigen vereisen. Een eerste voertuigen is de 2020 Mars rover van NASA, deze is bedoeld om oppervlaktestalen te verzamelen in kleine tanks terwijl de rover de Rode planeet verkent. Maximaal 31 jerrycans-achtige tanks zullen worden gevuld en klaargemaakt om later opgehaald te worden. Terwijl NASA’s Mars rover verzamelt zal ook ESA’s ExoMars op Mars landen. Deze rover is in staat om tot 2 meter diep te boren opzoek naar bewijs van leven.

Een derde voertuig, een kleine rover, zou in de buurt van NASA’s en ESA’s rover landen en de stalen ophalen in een “Martian Search- & Rescue” missie. Deze rover brengt de stalen terug naar zijn lander en plaatst ze in een kleine raket om de container met de stalen in een baan rond Mars te lanceren.

Vervolgens zal een vierde voertuig vanop Aarde gelanceerd worden naar een rendez-vous punt met de raket die de container met stalen bezit. Deze laad de container binnen en keert terug naar de Aarde waar vervolgens de stalen in quarantaine worden gezet voor een gedetailleerde analyse door een team van internationale wetenschappers.

Dat NASA en ESA goed kunnen samenwerken is al eerder bewezen. Zo heeft ESA reeds een ExoMars orbiter rond Mars vliegen die op zijn beurt (recent nog) gegevens van NASA’s Mars rover Curiosity ontvangt en doorstuurt naar Aarde. De resultaten van de missiestudies zullen in 2019 worden afgerond en voorgesteld voor een besluit om deze missie’s verder te kunnen ontwikkelen.

Zowel NASA als ESA zijn al een hele tijd bezig met voorbereidingen voor deze missie. Zo zal NASA zijn nieuwe Mars rover in 2020 aan de grond op Mars zetten, ESA zal zijn ExoMars rover in 2021 aan de grond zetten. ESA heeft ook reeds de ExoMars orbiter rond Mars vliegen. Deze zal voornamelijk dienen als essentiële communicatiemiddel tussen Mars en Aarde. Zo zal de orbiter ons kunnen vertellen welke stalen moeten worden opgeslagen en naar Aarde worden gebracht tijdens de terugkeermissie.