Menu

Mimas (Saturnus)

29/04/2018 - Maan, Saturnus

Mimas is de eerste maan van Saturnus die ontdekt is. De maan werd ontdekt door William Herschel in 1789.

Aan de lage dichtheid van Mimas leidt men af dat de maan vooral bestaat uit bevroren water met een kleine hoeveelheid steen.

Het opvallendste kenmerk van Mimas is de grote inslagkrater genaamd Herschel, naar de ontdekker. Deze krater heeft een doorsnede van 130 kilometer. Herschel beslaat bijna 1/3 deel van de diameter van de gehele maan. Vergeleken met Aarde zou zo’n krater op Aarde een doorsnede hebben van 4000 kilometer, breder dan Canada. De rand van Herschel is ongeveer 5 kilometer hoog. De diepste dalen zijn tot 10 kilometer diep. De berg in het midden van de krater is zo’n 6 kilometer hoog.

Aan de andere zijde van Mimas zijn barsten en scheuren te zien die waarschijnlijk zijn veroorzaakt door de schokgolven van de inslag die door de hele maan zijn gegaan. De inslag die deze krater veroorzaakte heeft waarschijnlijk de maan bijna doen uiteen barsten.

De rest van het oppervlak van Mimas is bedekt met kleinere kraters, maar geen van deze kraters kunnen vergeleken worden met de grootte van Herschel.

Ondanks dat Mimas bedekt is met kraters, zijn deze niet evenredig verdeeld over het oppervlak. Het grootste deel van de kraters hebben een doorsnede van meer dan 40 kilometer. In het zuidelijke poolgebied van de maan zijn kraters groter dan 20 kilometer doorsnede niet te vinden. Dit kan aanwijzen dat er in deze gebieden een proces gaande is die grote kraters doet verdwijnen. Ook is het mogelijk dat Mimas slechts aan één kant is geraakt.