Menu

Dione (Saturnus)

29/04/2018 - Maan, Saturnus

Dione is de 15de grootste maan van Saturnus. Dione is wel de zwaarste maan van alle natuurlijke satellieten van Saturnus.

Dione door Cassini (2004)

Ze is ontdekt door Cassini in 1684 en vernoemd naar de moeder van Aphrodite in de Griekse mythologie.

Cassini vond Dione met een grote telescoop die hij had gemaakt op het terrein van het Observatorium van Parijs.

Dione heeft een diameter van 1122 kilometer.

Ze bestaat voornamelijk uit waterijs. Maar aangezien ze de derde dichtste maan is (na Enceladus en Titan) bevat zij ook een aanzienlijke hoeveelheid van silicaat gesteente in de kern.

Hoewel ze iets kleiner is, is Dione sterk vergelijkbaar met Rhea. Ze hebben allebei een gevarieerd terrein en beiden hebben twee verschillende halfronden. Op Dione bevat de voorste halfrond (het deel dat zichtbaar is) veel kraters. Het achterste halfrond (het deel dat in het donker ligt) heeft een bijzonder oppervlaktekenmerk: een netwerk van heldere ijskliffen.

Wetenschappers erkennen volgende geologische kenmerken op Dione: kloven, diepe en steile depressies, ribbels, lange en smalle depressie’s, kraters en krater ketens.

Wanneer de Voyager 2 ruimtesonde in 1980 Dione heeft gefotografeerd, bleek er piekerige kenmerken te zijn aan de oppervlakte op het achterste halfrond. Die kenmerken bleven lang een mysterie. Later bleek echter, wanneer Dione geologisch actief werd, dat vulkanisme vrijkwam aan de oppervlakte in de vorm van ijs. Dit ijs spoot langs scheuren en groeven omhoog en viel daarna terug naar beneden als sneeuw. Nadat de geologische activiteit gedaan was, kon de vernieuwing van het oppervlak verder zetten. Daardoor ontstonden in de eerste plaats heldere strepen aan de oppervlakte, maar vormde ook bergen. Die mysterieuze kenmerken bleken bergen te zijn bedekt met sneeuw en ijs. Dit bevestigde de Cassini sonde wanneer deze een flyby uitvoerde in December 2004.

Dione werd voor de eerste keer in beeld gebracht door de Voyager 2 sonde in 1980. 24 jaar later werd Dione driemaal toe door de Cassini sonde van dichterbij bestudeerd. In Oktober 2005 maakte Cassini een nauw gerichte flyby op een afstand van 500 kilometer. Een dergelijke flyby werd nogmaals uitgevoerd in April 2010. Een derde keer in December 2011 op een hoogte van 99 kilometer.