Menu

Ariel (Uranus)

29/04/2018 - Maan, Uranus

Ariel is een natuurlijke satelliet van Uranus. Zij is ontdekt in 1851 door William Lassell en op verzoek benoemd door John Herschel. Hij gaf de maan een naam uit een gedicht van Alexander Pope, The Rape of the Lock.

Ariel door Voyager 2 (1986)

De maan volgt een gekantelde baan rond Uranus en doet daar twee dagen over. Hierdoor zijn er extreme seizoensverschillen.

Om een half Uranusjaar (zo’n 41 aardjaren) is de ene pool verlicht terwijl de andere in het donkere blijft.

Tot nu is Ariel slechts eenmaal van dichtbij bestudeerd. Voyager 2 kwam in 1986 op een afstand van 127.000 kilometer. Er is door Voyager 2 zo’n 40% van het oppervlak gefotografeerd. Wanneer de sonde langskwam, was de zuidpool belicht door de zon, zodat aan de noordkant geen onderzoek kon gedaan worden. Een voorstel om de Cassini-Huygens sonde er nog eens op af te sturen is afgekeurd, omdat die 20 jaar zou nodig hebben om Uranus te bereiken.

Ariel bestaat, net zoals de andere manen van Uranus, uit waterijs, gesteende en methaan- en andere koolstofverbindingen.

De temperatuur bedraagt -216°C. Ariel heeft een periode van geologische activiteit meegemaakt. Dit is te zien aan het grote netwerk van canyons aan de oppervlakte.