Menu

Oberon (Uranus)

29/04/2018 - Maan, Uranus

Oberon is een maan de Uranus. Hij is in 1781 ontdekt door ene William Herschel. Oberon is genoemd naar de elfenkoning.

Oberon door Voyager 2 (1986)

Oberon bestaat voor 50% uit bevroren water, 30% uit gesteente en 20% uit methaanverbindingen.

Oberon heeft een klein “uitstulpinkje” dat zichtbaar is aan de oppervlakte, dit is een berg maar ongeveer 6 kilometer hoog (zie foto linksonder).

De naam “Oberon”, en de namen van de andere satellieten van Uranus zijn voorgesteld door de zoon van William Herschel, John Herschel. Alle manen van Uranus werden, en worden nog steeds, genoemd naar de karakters van Shakespeare of Alexander Pope.

Tot op heden zijn de enige close-upbeelden van de maan gemaakt door de Voyager 2 sonde, die tijdens zijn missie “Uranus-flyby” de maan in 1986 fotografeerde. Op het tijdstip van de flyby was de zuidelijke hemisfeer van de maan naar de zon gericht waardoor de andere zijde, de noordelijke, niet bestudeerd kon worden.

Hoewel we nog heel onzeker zijn over de interne samenstelling van Oberon, stelt één model voor dat de maan uit waterijs, silicaat gesteente en methaan- en verwante koolstof/stikstof componenten bestaat.

Het oppervlak is bezaaid met kraters en is ijzig. Het vertoont weinig bewijs van interne activiteit, buiten het donkere materiaal dat zich op de bodem van de vele kraters bevindt.

Wetenschappers erkennen slechts twee types van geologische eigenschappen: kraters en kloven.