Menu

Proteus (Neptunus)

29/04/2018 - Maan, Neptunus

Proteus is de tweede grootste maan van Neptunus. Verschillend van de andere ontdekte manen is Proteus ontdekt door de Voyager 2 ruimtesonde. Tijdens het observeren van Neptunus in 1989 werd de maan op foto vastgelegd. De maan is vernoemd naar de god van de zee uit de Griekse mythologie. Proteus cirkelt in een equatoriale baan om Neptunus. Ondanks dat de maan een diameter heeft van meer dan 400 kilometer heeft Proteus een nogal onregelmatige vorm. Het oppervlak is donker en neutraal van kleur en is bezaaid met veel inslagkraters. De grootste krater is meer dan 200 kilometer in diameter. Er zijn steile rotswanden, groeven en valleien verbonden met de kraters. Mogelijk is Proteus opgebouwd uit materiaal dat is vrijgekomen tijdens het invangen van Triton.

Proteus door Voyager 2 (1989)

Het oppervlak van Proteus is neutraal donker en reflecteert ongeveer 10% van het invallend licht. De vorm van de maan is dicht bij bolvormig, maar met onregelmatigheden tot 20 kilometer grootte. Wetenschappers geloven dat maan zich op een afstand van Neptunus bevind zonder dat de vorm zich perfect bolvormig maakt door de zwaartekracht. Saturnus’ maan Mimas is meer bolvormig ondanks het feit dat deze minder massief is als Proteus wat misschien te wijten is aan de hoge temperaturen. Het oppervlak van Proteus vertoont verschillende vlakke of lichte concave facetten met een diameter van 150 tot 200 kilometer. Dit zijn waarschijnlijk afgebroken inslagkraters.

Proteus is zwaar getekend door kraters, maar er zijn geen aanwijzingen van geologische activiteit. De grootste krater, Pharos, heeft een diameter van 230 tot 260 kilometer en is ongeveer 15 kilometer diep. Pharos is het enige kenmerk dat een naam gekregen heeft en is vernoemd naar het eiland uit de Griekse mythologie waar Proteus regeerde. Naast Pharos zijn er nog veel kraters met een diameter van 50 tot 100 kilometer. De kleinste kraters zijn ongeveer 50 kilometer. Andere oppervlaktekenmerken zijn steile rotswanden, valleien en groeven. De meeste van deze kenmerken lopen parallel met de evenaar.

Proteus is, net als de andere binnenste manen van Neptunus, gevormd door puin dat is achtergebleven na het invangen van Triton. Tijdens dit proces zou de baan van Triton zeer excentriek geweest zijn en zo hebben chaotische verstoringen plaatsgevonden in de banen van de andere innerlijke natuurlijke satellieten van Neptunus. Dit met gevolg dat de satellieten met elkaar botsen en zo puin afstoten. Pas na het circulariseren van de baan van Triton zijn de puinophopingen zich gaan vormen tot andere satellieten, o.a. Proteus.