Menu

NASA annuleert geplande missie naar de Maan

29/04/2018 - Exploratie, Maan

Maan

NASA heeft bevestigd dat ze een reeds geplande missie naar de Maan annuleert, ondanks het beleid van President Trump die prioriteit stelt om weer naar de Maan te vliegen. De nieuwe baas van NASA komt met deze beslissing toen de missie werd overgedragen naar een andere directie binnen NASA. Oorspronkelijk werd de missie gefinancierd met geld bestemd voor menselijke verkenning, maar ze werd verplaatst naar een sectie die wetenschappelijke missie’s financiert. De directie van die sectie vindt het geen prioriteit om geld te investeren in een missie naar de Maan.

De Resource Prospector missie bestond uit een lander en een rover die op zonne-energie werkt. De rover is uitgerust met een boormachine. De rover had het oppervlak van Mars moeten onderzoeken en analyseren opzoek naar waterijs en de samenstelling ervan. Het is reeds bewezen dat waterijs aanwezig is op de Maan maar wetenschappers willen de samenstelling weten van dit waterijs. Mogelijk kan het waterijs gesplitst worden in zuurstof en waterstof. Dit is een grote stap in de richting om een menselijke buitenpost te plaatsen op de Maan.

De missie was nog niet volledig gefinancierd maar is al wel voorbij de tekentafel gekomen. Ingenieurs hebben reeds 4 jaar gewerkt aan prototypes die getest zijn geweest op Aarde in 2015 en 2016. De missie stond gepland om in 2022 gelanceerd te worden. Waarom de missie binnen NASA is overgedragen is niet duidelijk. Het besluit om de missie te annuleren is opmerkelijk aangezien de plannen van de huidige Amerikaanse regering NASA herhaaldelijk heeft opgeroepen om opnieuw mensen naar de Maan te brengen. Trump heeft zelfs de Space Policy Directive One ondertekend, waarbij NASA wordt opgedragen om astronauten naar de Maan te brengen voorafgaand aan bemande missies naar Mars en verder.

Met het annuleren van de Resource Prospector missie zijn er geen andere (NASA) missie’s naar de Maan gepland.