Menu

Nix (Pluto)

30/04/2018 - Maan, Pluto

Nix is een natuurlijke satelliet van de dwergplaneet Pluto. Hij werd ontdekt, samen met Hydra in 2005. Beide zullen worden bestudeerd door de geplande missie van New Horizons.

Digitaal beeld van Pluto en haar manen.

De maan is ontdekt door de Hubble Space Telescope Pluto Companion Team. De beelden van de ontdekte manen werden vrijgegeven in Mei 2005. In Augustus 2005 werd verklaard dat het om twee aparte hemellichamen gaat. De ontdekking werd publiek gemaakt in Oktober 2005. Tot dan werden de manen aangewezen als S/2005 P1 voor Hydra en S/2005 P2 voor Nix. De naam Nix komt van de Griekse godin van de duisternis en de nacht, en is tevens de moeder van Charon. De bekendmaking van de naam vond plaats in Juni 2006. Het oorspronkelijke voorstel was om de klassieke schrijfwijze “Nyx” te gebruiken, maar om verwarring met de asteroïde 3908 Nyx te voorkomen werd de spelling veranderd naar Nix.

De maan volgt een cirkelvormige baan om de planeet in hetzelfde vlak als Charon. De omlooptijd bedraagt 24,9 dagen.
Hoewel de grootte niet rechtsreeks gemeten is, is de maan berekend op een diameter van 46 kilometer. Met een reflectie van 4% van het invallend licht is Nix het donkerste Kuiper Belt Object is. Op de foto van de ontdekking van Nix, is de maan 6300 keer zwakker dan Pluto.