Menu

Dysnomia (Eris)

30/04/2018 - Maan

Dysnomia, officieel 136199 Eris I, is de enige gekende maan van de dwergplaneet Eris (de meest massieve gekende dwergplaneet in het zonnestelsel).

Ze werd ontdekt door Mike Brown in 2005.

Eris en maan Dysnomia (links) door Hubble

De maan is genoemd naar de dochter van de Griekse godin Eris.

In 2005 heeft het team van de WM Keck-telescoop in Hawaii waarnemingen uitgevoerd van de vier helderste objecten in de Kuipergordel (Pluto, Makemake, Haumea en Eris). Uit die waarnemingen bleek dat een maan zich in een baan om Eris bevind.

Net zoals Eris de bijnaam “Xena” kreeg, heeft Dysnomia de bijnaam “Gabrielle” gekregen van zijn ontdekkers.

De satelliet is ongeveer 500 keer zwakker dan Eris en heeft een diameter die geschat word tussen 100 en 250 kilometer. Er wordt ook gezegd dat de diameter tussen 350 en 490 kilometer ligt.

Dankzij waarnemingen van de Hubble telescoop in 2007 blijkt Dysnomia een cirkelvormige baan te hebben rond Eris met een omlooptijd van 15,7 dagen op een afstand van 37.350 kilometer.

Wetenschappers weten nu dat drie van de vier helderste Kuiperobjecten satellieten hebben. Hieruit besluit men dat botsingen tussen grotere objecten vaak voorkwamen. Botsingen met objecten met een diameter groter dan 1000 kilometer wierpen veel puin rond dat later één of meerdere manen vormde. Een gelijkaardig systeem zou instaan voor het ontstaan van onze eigen maan in het begin van de geschiedenis.