Menu

Planeet X (hypothese)

30/04/2018 - Hypothese

Planeet X is een denkbeeldige planeet of dwergplaneet die de nog niet verklaarde baanafwijkingen van Uranus en Neptunus moet verklaren. Net zoals Neptunus ontdekt was nadat uit de baanafwijking van Uranus was berekend waar de planeet zou moeten staan, werd hetzelfde gedaan voor deze nieuwe en onbekende planeet. De planeet kreeg de naam “Planeet X” mee waarbij de X op onbekend slaat. Met de huidige meettechnieken is gebleken dat de berekeningen op onjuiste data zijn gebaseerd en dus niet kloppen. Er is volgens de huidige inzichten geen tiende planeet (of negende na de degradatie van Pluto) nodig om de banen van andere planeten te verklaren.

De baan van Planeet X

Planeet X is Pluto
De zoektocht naar Planeet X begon in 1906 door Percival Lowell. Zonder enige bewijzen ging Lowell opzoek naar de planeet. Lowell’s plotse dood in 1916 had de zoektocht naar de planeet stopgezet, zonder enig resultaat. In 1925 besloot de broer van Lowell, George Lowell om de zoektocht verder te zetten. In 1929 stelde hij astronoom Clyde Tombaugh aan om te zoeken naar deze onbekende planeet. Tombaugh maakte voor lange tijd twee nachten op rij van hetzelfde stukje hemel een foto, met telkens twee weken tussen. Moest de onbekende planeet toch bestaan, zou deze op de foto’s een stukje zijn verschoven ten opzichte van de achtergrond met sterren. Zo bleef het team van Tombaugh vele foto’s maken tot er een onbekend object op de foto’s verscheen. Na het vergelijken van veel foto’s werd de (dwerg)planeet eindelijk ontdekt en Pluto genoemd, beginnende met de initialen van de man die met het idee kwam Percival Lowell. Pluto werd mee onder de planeten gerangschikt, in 2006 besloot men Pluto tot dwergplaneet de degraderen. Veel wetenschappers zijn ervan overtuigd dat Planeet X, zoals Lowell had voorspeld, niet bestaat.

Massa-extincties
Het idee van een onbekende planeet heeft sindsdien een eigen leven gaan leiden dat massa-extincties met zich meebrengt. Sommige mensen geloven toch dat er een tiende planeet, negende na de degradatie van Pluto, moet bestaan. Deze planeet zou een zeer langgerekte elliptische baan hebben en daardoor maar eens in de 3600 jaar in de buurt van de Aarde komen. En wanneer deze planeet ons zonnestelsel doorkruist, zou deze ernstige rampen met zich meebrengen zoals aardbevingen, vloedgolven, … Sommige beweren zelfs de de planeet de banen van andere planeten zodanig in de war kan sturen waardoor botsingen onvermijdelijk zijn. Volgens sommigen waren de Babyloniërs al op de hoogte van een tiende planeet die Niburu werd genoemd. Voor dit idee is er echter nog geen wetenschappelijke ondersteuning.

WISE sluit bestaan uit
Recent heeft NASA’s WISE Telescoop het bestaan van Planeet X uitgesloten. De telescoop heeft het hele heelal in infrarood in kaart gebracht. WISE stelt vast er tot een afstand van 10.000 AE (1 astronomische eenheid is gelijk aan 1x de afstand tussen Aarde en zon, zo’n 149 miljoen kilometer) geen object te vinden is groter dan Saturnus. En tot zo’n 26.000 AE is er geen object te vinden groter dan Jupiter. Hiermee is het idee van Planeet X volledig van tafel geveegd.

Oorzaak van vreemde banen
Recent is er een object ontdekt dat er nogal een vreemde baan op na houd. Het baanvlak van de planetoïde2015 BP519 heeft een behoorlijke inclinatie, wat betekend dat het geheld is ten opzichte van het baanvlak van andere planeten. 2015 BP519 zou de grootste inclinatie hebben van alle extreme TNO’s (Transneptunische objecten) dit tot op heden zijn ontdekt. Aan de hand van simulaties hebben wetenschappers proberen uit te zoeken hoe de planetoïde in de bijzondere baan is beland. Simulaties waarbij een negende planeet aan de planetoïde trekt blijken te resulteren in de vreemde baan waar we 2015 BP519 vandaag aantreffen.

Desondanks dat er verschillende wetenschappers achter het idee van Planeet X blijven staan, zijn er andere wetenschappers die er niet in geloven. Zij gaan ervan uit dat de vreemde banen door iets anders worden beïnvloed, maar geen planeet. Er zijn vermoedens dat een groep kleine ongebonden objecten aan de basis ligt van de vreemde banen. Objecten die met elkaar “botsauto” spelen. Kleinere objecten zijn lichter en vliegen sneller om de zon. Daardoor botsen ze op grotere objecten. Die botsingen zorgen voor storingen. Hierdoor wijzigt dan baan van Kuipergordelobjecten van ovaal naar cirkelvormig.

Of er nu wel een Planeet X bestaat of niet, het blijft gissen naar een antwoord.