Menu

Tyche & Nemesis (hypothese)

30/04/2018 - Hypothese

Tyche is een hypothetische planeet die deel zou uitmaken van het zonnestelsel. De planeet zou zich enkele miljarden kilometers van de zon bevinden en is tot vier maal groter dan Jupiter. De baan de de hypothetische planeet zou 375 maal groter zijn dan die van Pluto, zo’n 15.000 AE. Toch is het nog ruim binnen de grens van de Oortwolk die op 50.000 AE. Tyche is een poging om een verklaring te vinden voor de vele kometen die vanuit de Oortwolk naar ons zonnestelsel worden geslingerd.

Impressie van Tyche & Nemesis

WISE heeft in 2014 het bestaan uitgesloten van objecten groter dan Saturnus tot een afstand van 10.000 AE. En tot zo’n 26.000 AE is er geen object te vinden groter dan Jupiter.

Mythische God
De hypothetische planeet werd vernoemd naar Tyche, de mythische Griekse godin van geluk en voorspoed. Deze naam werd gekozen om verwarring te voorkomen met het eerdere hypothetische object Nemesis. Tyche is de naam van de “goede zuster” van Nemesis.

Kleine begeleider van de Zon
Nemesis is een hypothetische rode ster of bruine ster. Deze wordt ook wel het zusje genoemd van Tyche. Nemesis werd voorgesteld in 1984 en zou rond de zon cirkelen op een afstand van 50.000 tot 100.000 AE, dit is achter de Oortwolk. Deze hypothese werd voorgesteld om een cyclus in het massaal uitsterven van leven op Aarde te verklaren. Deze cyclus zou zo’n 26 miljoen jaar gelegen begonnen zijn. Volgens de hypothese zou de zon een kleinere ster als begeleider hebben die elke 26 miljoen jaar in de buurt van de Oortwolk zou komen. Zo zou de ster de banen van kometen in de Oortwolk verstoren zodat ze naar Aarde worden gekatapulteerd. Een deel van deze kometen zou dan op Aarde terecht komen en zo een uitstervings-golf veroorzaken. Er zijn nooit directe aanwijzingen gevonden voor dergelijk object. Alsook de theorie van de cyclus van 26 miljoen jaar staat ter discussie.

Satellieten sluiten bestaan uit
NASA’s recent wetenschappelijk onderzoek steunt het idee van het uitsterven van leven op Aarde op regelmatige tijdstippen niet meer en is de hypothese van Nemesis dus niet meer nodig. Er werden eerder verschillende satellieten de opdracht gegeven te zoeken naar bruine sterren, zoals de IRAS in 1980, 2MASS tussen 1997 en 2001 en recent WISE. Geen van alle satellieten kon een bruine of rode dwerg vinden die voldoet aan de beschrijving van Nemesis.