Menu

Vorming van de maan (hypothese)

30/04/2018 - Hypothese, Maan

Reeds lange tijd is onze maan een gefascineerd object voor de mensheid. Hij oefent een enorme aantrekkingskracht op onze verbeelding net zoals hij die kracht uitoefent op de oceanen op onze planeet en zo voor de getijden zorgt. We staren al jaren naar de maan, maar tot op de dag van vandaag zijn we niet helemaal zeker hoe die enorme blok steen daar komt. Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar een theorie over de vorming van de maan. Daarbij komen soms de wildste ideeën naar boven. Hieronder een lijst van vijf mogelijke theorieën over de vorming van onze maan.

Maan & Aarde vanuit ISS

Een gevangen maan
Sommige wetenschappers suggereren dat de maan elders in het heelal is gevormd geweest, misschien zelfs rond een andere planeet. De maan zou dan gegrepen zijn door de zwaartekracht van de aarde. Door die zwaartekracht blijft de maan rond onze planeet draaien. Andere planeten zijn zo aan hun manen geraakt, dank maar aan Phobos en Deimos, de twee kleinste satellieten van Mars. Zij zijn mogelijke asteroïden die gevangen zijn door de zwaartekracht van Mars. Deze theorie bewijst echter niet hoe de maan is ontstaan, wel hoe ze rond onze planeet is gekomen. Zowel de maan als de aarde hebben verschillende geochemische gelijkenissen. De twee organen hebben een bijna identieke zuurstof-isotopenverhouding, wat erop wijst dat ze gevormd zijn uit dezelfde bron van grondstoffen.

Kernsplijting
Een ander idee, bedacht door George Darwin in de 19de eeuw. Hij stelt dat de maan is gevormd door gesmolten gesteente afkomstig van onze planeet. In de beginjaren, toen de aarde nog gesmolten was, zou deze zeer snel draaien waardoor gesmolten gesteente werd afgeworpen in de ruimte terecht kwam. Dit gesteente zou de samengekomen zijn en zo de maan hebben gevormd. Vele wetenschappers zijn tegen deze theorie omdat de aarde nooit in staat was tegen een hoge snelheid te draaien. Een studie van 2010 suggereerde echter dat door een natuurlijke nucleaire explosie, opgezet door een grote concentratie van radioactieve elementen, in staat is om kleine stukken rots van de vroegere aarde los te maken en zo in een baan rond de aarde te brengen.

Gas en stof
Het is perfect mogelijk dat de maan samen met onze planeet gevormd is, zo’n 4,5 miljard jaar geleden, door het samenvoegen van gas en stof in hetzelfde deel van de protoplanetaire schijf van ons zonnestelsel. Hoewel deze theorie een verklaring kan geven over de overeenkomsten tussen de aarde en de maan, kan hij de hoge impulsmomenten van het aarde-maan systeem niet verklaren. Ook kan deze theorie niet verklaren waarom de maan een kleine kern van ijzer heeft in tegenstelling tot de aarde.

Grote inslag

Puin afkomstig van asteroïden
Verscheidene wetenschappers suggereren dat de maan gevormd is uit puin afkomstig van andere hemellichamen zoals kometen en asteroïden. Dit zijn namelijk de bouwstenen van onze planeet, Mars en andere terrestrische planeten (planeten opgebouwd uit vaste stoffen). Deze theorie zou nu mogelijk zijn, maar niet bij het begin van de vorming van het zonnestelsel. De theorie verklaart ook niet de geochemische gelijkenissen tussen de aarde en de maan.

Losgerukt van de aarde
De leidende theorie over de vorming van de maan stelt dat deze is gevormd uit het puin dat losgerukt is van onze planeet na een enorme impact van een object ten grootte van een planeet, zo’n 4,4 miljard jaar geleden (zie de Great Impact). Door die impact zijn enorme stukken steen losgeraakt en in de ruimte terecht kwamen. Daar zijn ze samengeklonterd en hebben zo de maan gevormd. Deze theorie kan verschillende verschijnselen verklaren, zoals de stand van de aarde en de rotatie van de aarde en de maan, maar heeft ook verschijnselen die niet kunnen verklaard worden.