Menu

Missie’s naar kometen

01/05/2018 - Kometen

In 2005 gebruikte NASA de sonde Deep Impact om kometen beter te observeren. Men veronderstelt dat kometen met hun ijswater door inslagen op de toen nog jonge Aarde zo water op Aarde hebben gebracht. Bovendien wordt gedacht dat kometen uit materiaal bestaan dat sinds de het ontstaan van het zonnestelsel nog niet is veranderd. Een kijkje in de kern van een komeet zou ons een blik kunnen werpen in de jonge jaren van ons zonnestelsel. NASA heeft een sonde op de komeet Tempel 1 laten botsen waardoor er een lange pluim van stof ontstond. De analyse van die stofpluim geeft ons meer inzicht op de interne structuur van de kern van een komeet. De resultaten die Deep Impact verzamelde zal worden vergeleken met de resultaten van Rosetta, de Europese sonde die in 2004 gelanceerd werd richting de komeet Churyumov-Gerasimenko. In 2014 zal Rosetta een landsmodule op de komeet zetten. Intussen blijft Deep Impact andere kometen verder onderzoeken.

Naast Deep Impact zijn er nog andere missie’s geweest naar onderzoek van kometen. Zo was er de eerste ICE-missie in 1985 die onderzoek moest doen van de komeet Giacobini-Zinner. De ICE-sonde maakte een scheervlucht door de plasmastaart van de komeet. Hij maakte geen foto’s maar maakte wel metingen. Andere bekende missie’s van NASA waren o.a. Galileo, Deep Space en Stardust. Momenteel heeft NASA nog EPOXI nog aan het werk, de verlengde missie van Deep Impact onder een andere naam.

Ook andere Space Agency’s doen mee aan komeetonderzoek. USSR (Rusland) had o.a. Vega 1 en 2. ISAS (Japan) had Suisei en de recentere Hayabusa (2005). De Europese ESA heeft Giotto en Rosetta.