Menu

Komeet Shoemaker-Levi 9

01/05/2018 - Jupiter, Kometen

Fragmenten van SL9 op weg naar Jupiter

De komeet Shoemaker-Levy 9 (of kortweg SL9) is een komeet waarvan er tussen 16 en 22 juli 1994 in totaal 21 fragmenten neerkwamen op de planeet Jupiter. Sommige van die fragmenten hadden een diameter van twee kilometer. De komeet werd ontdekt op 24 maart 1993 door Eugene Shoemaker en zijn vrouw Carolyn Levy. De jacht van deze komeetjagers is vele malen succesvol geweest, dat is te zien aan het nummer achter de naam van deze komeet. Dit was vooral te danken aan de bijzondere gave van Carolyn om minieme verschillen te kunnen zien. Bij de ontdekking was de komeet al in stukken gebroken. Na onderzoek en berekeningen van de komeet werd duidelijk dat dit moet gebeurd zijn door de getijdewerking van Jupiter tijdens een eerdere passage langs de planeet in juli 1992. Tijdens een nieuwe passage in juli 1994 werd de komeet naar de planeet toegetrokken met als gevolg dat deze is ingeslagen.

De botsing met Jupiter en SL9 was de eerste botsing die ooit rechtstreeks is waargenomen tussen twee hemellichamen. De inslagen vonden plaats aan de kant van Jupiter die van de Aarde was afgewend, maar er werden foto’s gemaakt vanuit de ruimte. Het effect van de inslagen op de atmosfeer van Jupiter was spectaculair: grote vuurballen zo groot als de Aarde stegen op in de atmosfeer van de planeet. SL9 was een demonstratie van het ontstaan van kraterketens door een meervoudige inslag.

Op bovenstaande foto zie je enkele fragmenten van Shoemaker-Levy 9. De foto is gemaakt door de ruimtetelescoop Hubble. Rechts zie je de fragmenten van SL9 in rij op weg naar planeet Jupiter om één voor één op de planeet in te slaan.