Menu

Planetoïden en asteroïden

01/05/2018 - Planetoïden

Planetoïden zijn stukken materie die net zoals planeten en dwergplaneten in een baan om de zon bewegen. Er zijn er inmiddels ruim 300.000 bekende planetoïden. De meeste hebben een baan tussen de planeten Mars en Jupiter. De grootste is bijna 1000 kilometer groot, maar de grote meerderheid is zo klein als stof. Deze laatste kunnen niet gezien worden met een telescoop.

De term “planetoïde” betekent “kleine planeet”. Omdat in de vorige eeuwen niet bekend was wat voor hemellichamen het waren, werden ze asteroïde genoemd, wat zoveel betekend als “sterretje”. De term “asteroïde” word nu nog gebruikt in het Engels, bij vertalingen wordt de term in het Nederlands ook gebruikt. In 2006 werd de term “dwergplaneet” ingevoerd. Deze term omschrijft dat een hemellichaam een omloopbaan om de zon moet hebben en zwaar genoeg moet zijn om door zijn eigen zwaartekracht een bolvorm aan te nemen. Afhankelijk van het soort materiaal gebeurt dit bij diameters tussen de 800 en 1000 kilometer. Pluto (voorheen als planeet) en Ceres (voorheen als planetoïde) werden als dwergplaneet heringedeeld.

Objecten die wel een baan om de zon hebben maar te klein zijn om door hun eigen zwaartekracht een bolvorm aan te nemen, zijn dus planetoïden. Eenmaal ze dit wel kunnen gaan ze door naar de categorie dwergplaneet.