Menu

NASA lanceert nieuwe Marslander InSight

07/05/2018 - Mars, Rovers & Landers, Ruimtevaart

Mars InSight

NASA heeft op 5 mei 2018 de ruimtesonde InSight gelanceerd vanaf de Vandenberg-basis in Californië. De Marslander moet in november 2018 aankomen op de rode planeet en zal voornamelijk bodemonderzoek uitvoeren. Als alles goed gaat zal de lander eind november op de planeet landen en niet meer van zijn plaats afkomen, in tegenstelling tot Curiosity. InSight heeft namelijk geen wielen.

InSight gaat zich voornamelijk bezighouden met het onderzoeken van de bodem van de rode planeet. De lander beschikt over een boor die tot 5 meter diep kan boren. Ook gaat InSight pogingen ondernemen om “Marsbevingen” te detecteren. InSight beschikt over zonnepanelen die hem voorzien van energie. De opdracht van de lander zal zo’n 2 jaar duren.

Aanvankelijk had NASA de lancering van InSight in 2016 gepland, maar door een defect aan één van de meetinstrumenten van InSight moest de lancering uitgesteld worden. Het heeft dan nog 2 jaar geduurd voor de lancering kon doorgaan vanwege een te beperkt “launch window”. Dit launch window wordt bepaald door de stand van de Aarde en Mars.

Samen met InSight is er nog een andere sonde gelanceerd, namelijk de Mars Cube One. Deze cube-achtige minisatelliet is een test om aan te tonen dat de technologie voor kleine satellieten, genaamd cubesats, ook gebruikt kunnen worden voor ruimtemissies. Er zijn al enkele cubesats de ruimte ingestuurd om voornamelijk onze planeet te analyseren. De Mars Cube One is de eerste cubesat die naar een andere planeet wordt gestuurd.

Opmerkelijk is dat deze Marsmissie ook een beetje Belgisch getint is. Er zitten namelijk twee Belgische wetenschappers in het team dat de verzamelde data van InSight zal analyseren.

Naast InSight heeft NASA nog een andere Marsmissie gepland. In 2020 zal er een nieuwe rover gelanceerd worden naar de rode planeet, de opvolger van Curiosity. Die laatste zit ondertussen zo’n 6 jaar op de planeet.