Menu

Pallas (planetoïde)

07/05/2018 - Planetoïden

Pallas is de tweede planetoïde die ontdekt is (na Ceres), en één van de grootste in ons zonnestelsel. Pallas heeft een diameter van 544 kilometer en is daarmee groter dan Vesta. Toch is Pallas 10 tot 30% minder zwaar dan Vesta. Pallas heeft de grootste onregelmatige vorm van alle planetoïden in ons zonnestelsel.

Meest duidelijke foto van Pallas gemaakt door Hubble (2007)

Pallas werd ontdekt in maart 1802 door astronoom Heinrich Wilhelm. Toen werd Pallas aanzien als een planeet, net als alle andere planetoïden in de vroege 19de eeuw. Na de ontdekkingen van vele andere planetoïden na 1845 werden er nieuwe klassementen ingevoerd, zoals planetoïde en asteroïde. Pallas werd opnieuw ingedeeld onder planetoïde.

Pallas werd genoemd naar Pallas Athena, een andere naam voor de God Athena. In sommige mythologische verhalen heeft Athena Pallas vermoord en nadien zijn naam overgenomen.

Tot nu toe is Pallas nog niet bezocht geweest door een ruimtesonde. Als Dawn met succes Vesta en Ceres heeft bezocht, en er nog voldoende brandstof aanwezig is, kan het zijn dat Dawn een Flyby gaat uitvoeren bij Pallas in december 2018. Door de hoge orbitale helling van Pallas kan Dawn niet in een vaste baan vliegen rond de planetoïde. Om een non-flyby missie uit te voeren zou een andere soort ruimtesonde moeten ontworpen worden.