Menu

Vesta (planetoïde)

07/05/2018 - Planetoïden

Vesta is, net als Pallas, één van de grootste planetoïden in ons zonnestelsel. Vesta heeft een diameter van 525 kilometer. Zij deelt haar ontdekker met Pallas, Heinrich Wilhelm in maart 1807. Vesta is vernoemd naar de maagdelijke God Vesta van de Romeinse mythologie.

Vesta door de ogen van Dawn (juli 2011)

Vesta is de tweede zwaarste planetoïde, na Ceres, die recent is heringedeeld als dwerplaneet. Pallas is minder zwaar, wat Veste de derde maakt in gewicht. Vesta is de laatste overgebleven rotsachtige protoplaneet, met een ander interieur, van het soort dat aardse planeten vormt. Vesta is de helderste planetoïde die zichtbaar is vanaf Aarde. Haar maximale afstand van de zon is iets groter dan de minimale afstand van Ceres. De baan van Veste ligt geheel binnen die van Ceres.

In Juli 2011 kwam NASA’s Dawn aan bij Vesta om haar één jaar lang te observeren. De ontdekkingen van Dawn over Vesta zal later door NASA publiekelijk worden gemaakt als alle data is geanalyseerd. In september 2012 vertrok Dawn richting Ceres.

ESA wou eerder al een missie uitvoeren naar Vesta. Tussen 1991 en 1994 zou ESA’s AGORA twee flyby’s uitvoeren bij de twee grootste planetoïden. Het voorstel werd echter geweigerd. Later wou ESA samen met NASA een nieuwe missie plannen naar Vesta met de MAOSEP. NASA was echter niet geïnteresseerd voor een missie naar een planetoïde. NASA lanceerde in september 2007 de sonde Dawn naar Vesta en Ceres.