Menu

Apophis (planetoïde)

07/05/2018 - Planetoïden

Apophis is een aardscheerder die in 2004 voor verontrusting zorgde. De eerste waarnemingen van de planetoïde wezen op een relatief grote kans dat Apophis in 2029 de Aarde zou raken. Latere berekeningen brachten de mogelijke inslagdatum naar 2036. Ook werd de kans op een inslag op Aarde of de Maan variëren van 1.6% naar praktisch 0%. NASA gaat ervan uit dat de kans op een inslag 1 op 250.000 bedraagt.

De dreigende asteroïde Apophis.

Volgens eerdere berekeningen zou het object in april 2029 de Aarde dichtbij passeren dat het met een schijnbare magnitude van 3,3 met het blote oog zichtbaar zou zijn. Er zijn geen andere objecten bekend waarvoor dit het geval is geweest. Door de dichte benadering van de Aarde kan de baan van het object aanzienlijk gewijzigd worden, waardoor de toekomstige inslagkansen pas na die gebeurtenis berekend kunnen worden.

Apophis behoort tot de familie der “Aten-planetoïden”, planetoïden met een halve as van minder dan 1 Astronomische Eenheid (AE). Apophis draait in 323 dagen om de zon, waarbij haar baan tweemaal per jaar de baan van de Aarde snijdt. Apophis werd ontdekt in juni 2004, later dat jaar passeerde de planetoïde onze planeet op een afstand van 14,4 miljoen kilometer.

Moest Apophis toch inslaan op Aarde, dan zou de planetoïde onze atmosfeer binnenkomen met een kinetische kracht van 750 megaton. In vergelijking: de eruptie van de vulkaan Krakatoa in 1883 had een kracht van ruwweg 200 megaton, de Tsar Bomba, de grootste hydrogen bom, explodeerde met een kracht van 57 megaton, de Chicxulub inslag, de komeet die de dinosauriërs uitroeide, had een kracht van 100 teraton (1 miljoen megaton).

De exacte effecten van een inslag hangt af van de samenstelling van de komeet, de locatie van inslag en de hoek van de inslag. Afgaande dat Apophis een diameter heeft van 325 meter en de komeet zou inslaan op sedimentair gesteente, dan zou de inslag een krater creëren van 4,3 kilometer.

Apophis werd al vele malen gebruikt in Science Fiction verhalen. Zo is Apophis verantwoordelijk voor de totale uitroeiing van de mensheid in het post-apocalypische verhaal van het spel “Rage”.