Menu

Witte dwerg (soort ster)

07/05/2018 - Sterren

Een Witte Dwerg is een ster die volledig aan haar einde is gekomen. In de kern van een Witte Dwerg vinden geen kernreacties meer plaats. Indien de massa van de ster groter is dan 1,4x die van de zon, eindigt de ster als een neutronenster of als een Zwart Gat.

Vooraleer een ster een Witte Dwerg wordt, zwelt ze eerst op tot een Rode Reus en stoot een deel van haar energie af in de vorm van een planetaire nevel. Bij zware sterren is dit een supernova. Daarna stort de overgebleven kern in tot een Witte Dwerg. Een doorsnede van een Witte Dwerg is ongeveer één zonmassa, maar zijn volume is niet groter dan die van de Aarde. Dat betekend dat de zwaartekracht aan de oppervlakte van de Witte Dwerg enkele 100.000-malen sterker is dan die aan het Aardoppervlak.

De eerste waargenomen Witte Dwerg is Sirius B, in 1862. De temperatuur van een jonge Witte Dwerg is vrij hoog, ongeveer 10.000 °C en meer, en koelt langzaam af tot een Zwarte Dwerg. Het afkoelen kan soms tientallen miljarden jaren in beslag nemen.