Menu

NuSTAR levert eerste beelden van Sgr A

07/05/2018 - Telescoop, Zwarte gaten

In oktober 2012 is de NuSTAR-telescoop erin geslaagd de eerste beelden te maken van Sgr A, het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg. NuSTAR speurt het heelal af op basis van X-ray stralen naar zwarte gaten. NuSTAR is de enige telescoop die in staat is foto’s te maken van X-Ray waarnemingen in hoge definitie. In samenwerking met de Chandra X-ray Observatory, die X-ray foto’s maakt in lage kwaliteit, en het Keck Observatory in Hawaii, die beelden maakt in infrarood, heeft de NuSTAR het gebied Sagittarius A* (Sgr A) geobserveerd. De observaties tonen een gigantische zwarte gat op die locatie. Eerder waren hier reeds bewijzen over, maar nog nooit beelden van gemaakt, omdat andere telescopen te zwak zijn.

Foto die NuSTAR heeft gemaakt van Sgr. A

In vergelijking met zwarte gaten in het centrum van andere sterrenstelsels, Sgr A is veelal stil. Andere zwarte gaten hebben de neiging om alles wat rond hem draait, op te slokken. Het lijkt erop dat Sgr A er precies alleen van “proeft” in plaats van opslokt, een proces dat niet volledig wordt verstaan.

NuSTAR heeft X-ray stralen waargenomen die zijn gecreëerd door het opwarmen van materie tot 100 miljoen graden. Deze opwarming was te zien door een opflikkering. Deze materie komt voor in de regio waar deeltjes tegen een zeer hoge snelheid rondcirkelen. Astronomen gaan ervan uit dat deze data geleverd door de NuSTAR, samen met data van vorige waarnemingen in andere golflengten, hun een beter inzicht geeft in de werking van zwarte gaten.