Menu

Interplanetaire materie

13/05/2018 - Sterren

Wie denkt dat de ruimte tussen de planeten, meteoren en andere hemellichamen leeg is, heeft het mis. Die ruimte is voornamelijk gevuld met Interplanetaire Materie. We vinden er gas- en stofdeeltjes die een omvang kunnen hebben van 0,001 tot 0,1 meter. Deze materie verraadt zich bij waarnemingen van het Zodiakaallicht. Het grootste deel van de interplanetaire materie bevind zich voornamelijk in het vlak waarop de planeten bewegen.

Het interplanetaire materie is voornamelijk afkomstig van zonnewinden, de deeltjesstroom die van de zonnecorona uitgaat. Een aanzienlijk kleiner gedeelte bestaat uit gassen van planeetatmosferen en van kometenstaarten. Het bestaat voornamelijk uit protonen en elektronen, maar ook uit heliumkernen.

Om meer te weten te komen over interplanetaire materie heeft de Amerikaanse ruimtesonde Stardust een zelf ontworpen stofzuiger aan boord. Het is zijn doel om interplanetaire deeltjes te vangen en terug te brengen naar Aarde voor verder onderzoek. De sonde is in 2006 teruggekeerd en de deeltjes werden intussen onderzocht.