Menu

Galex

13/05/2018 - Ruimtevaart, Sterren, Telescoop


Galaxy Evolution Explorer

De Galaxy Evolution Explorer, kortweg Galex, is een UV-ruimtetelescoop die is gelanceerd om de geschiedenis van stervorming te kaart te brengen. De telescoop is gelanceerd op 28 april 2003 en draait nu in een baan om de Aarde. De eerste waarneming die plaatsvond is gewijd aan de bemanning van de verloren space shuttle Colombia. Deze regio is gekozen omdat daar de Colombia voor het laatst contact had met NASA Mission Control Center.

Missie overgedragen
NASA heeft in februari 2011 de financiële steun afgesneden en de missie naar lager gerangschikte projecten gebracht. Het California Institute of Technology onderhandelde met NASA om de missie en apparatuur over te dragen aan de Institute of Technology. In mei 2012 werden de Galex-activiteiten overgedragen aan Caltech. De Galex-missie is een samenwerkingsmissie tussen NASA, JPL, Caltech en verschillende Universiteiten.

Ultraviolet
De missie van Galex, die na 29 maanden werd verlengd, maakt gebruik van ultraviolette golflengten om waarnemingen te maken en zo de geschiedenis van stervorming in kaart te brengen. De sterren worden gemeten door de uitstoot van dicht-en-ver UV stralen. Die kunnen wijzen op de aanwezigheid van jonge sterren, maar kan ook afkomstig zijn van oude stellaire populaties.

Uit dienst gehaald
Begin 2013 heeft NASA beslist om de telescoop uit dienst te halen. Hoewel de telescoop maar 29 maanden actief zou zijn, heeft hij tien jaar lang zijn opdracht uitgevoerd. NASA spreekt dan ook van een succesvolle missie. Sinds juni 2013 is de missie GALEX officieel beëindigd. De telescoop zal nog zo’n 65 jaar in orbit rond de Aarde blijven alvorens hij gecontroleerd in de atmosfeer zal duiken en opbranden.