Menu

Mars Rover Curiosity test nieuwe boortechniek

21/05/2018 - Mars, MSL Curiosity

Een van de eerste boorgaten die Curiosity heeft gemaakt.

NASA’s Mars Rover Curiosity kan waarschijnlijk binnenkort opnieuw gaan boren in de bodem van Mars. Eind 2016 werd de boor uit dienst gesteld vanwege een technisch probleem. Wetenschappers hebben sindsdien naar een oplossing gezocht om de boor terug aan de praat te krijgen. Die oplossing hebben ze gevonden en zal binnenkort getest worden.

De nieuwe techniek loopt zowat gelijk met hoe een mens boort. Wetenschappers van JPL hebben een boortechniek uitgevonden genaamd FED (Feed Extended Drilling), waarbij de rover zijn armen zal gebruiken om kracht uit te oefenen op de boor terwijl de boor in het oppervlak van Mars ronddraait. FED zal de rover ook toestaan om hamerkracht te gebruiken op de boor.

Op het moment is Curiosity bezig met het beklimmen van een heuvel genaamd Vera Rubin Ridge. Om de nieuwe boortechniek te testen hebben wetenschappers van de route van de rover omgeleid naar een gebied terug naar beneden. De beslissing om de rover terug te sturen duid op het vertrouwen van de wetenschappers dat de techniek zal werken.