Menu

Nieuw, onverzadigbaar zwart gat ontdekt

28/05/2018 - Sterren, Zwarte gaten

Voorbeeld van een zwart gat

Astronomen hebben het snelst groeiende zwart gat ontdekt. Elke twee dagen werkt het ongeveer één zonmassa naar binnen. Door dat het zwarte gat zo snel groeit dankzij de gassen die het dagelijk opslokt en de wrijving en de hitte die daarbij ontstaat, is het duizend keer helderder dan een compleet sterrenstelsel. Ter vergelijking, als we zo’n monster in het centrum van onze Melkweg zouden hebben, zou het 10 keer helderder zijn dan een volle maan.

Zwarte gaten zijn zo goed als onzichtbaar. Dit komt omdat ze alle materie, dus ook lichtdeeltjes, die te dicht komen opslokken. Zodra een materie in de greep van een zwart gat beland kan het niet meer ontsnappen. Vandaar dat een zwart gat nagenoeg onzichtbaar is. Maar van zodra een zwart gat materie naar binnen werkt, komt er straling en hitte vrij. Dit kunnen we wel zien. In geval van een onverzadigd zwart gat gaat het om ultraviolette straling en röntgenstraling. De straling komt dus niet van het zwarte gat maar van de materie die er invalt.

Astronomen hebben het monster op 12 miljard lichtjaar ontdekt. Dat betekent dat we het zwarte gat zoals we het nu zien er zo’n 12 miljard jaar geleden uitzag. Het monster zou zo groot zijn als 20 miljard zonmassa’s en zou elk 1 miljoen jaar 1% groeien. De ontdekking roept interessante vragen op. Hoe een zwart gat zo groot kan worden is onduidelijk. De jacht naar nog sneller groeiende zwarte gaten is nu geopend.

Als zo’n monster in het centrum van de Melkweg zou zitten, zou leven op Aarde zoals we het nu kennen onmogelijk zijn vanwege de enorme hoeveelheid röntgenstraling die vrijkomt.