Menu

Astronomen zien een zwart gat in volle actie

20/06/2018 - Hubble, Sterren, Zwarte gaten

Illustratie op basis van de gegevens gemaakt.

Een team van internationale astronomen zijn er in geslaagd te zien hoe een zwart gat een ster aan stukken scheurt. Dit fenomeen hebben ze nauwkeurig kunnen waarnemen aan de hand van infrarood en radiotelescopen. De feiten speelden zich af in een melkwegstelsel op zo’n 150 miljoen lichtjaar van hier.

Het zwarte gat in kwestie zou zeker 20 miljoen keer zo zwaar zijn als de zon. De ster die het slachtoffer werd heeft ruim twee keer de massa van de zon. Het proces ging gepaard met een enorme hoeveelheid energie. Zwarte gaten hebben een enorme zwaartekracht. Alles wat in hun buurt komt word aangetrokken en opgeslokt. In dit geval is een ster te dicht bij gekomen en vervolgens op een gewelddadige manier opgeslokt. Op dit fenomeen waar te nemen hebben astronomen gebruik gemaakt van hoogtechnologisch materiaal. Zo hebben ze gebruik gemaakt van de Hubble telescoop en de radio- en infraroodtelescoop Spitzer.

De meeste melkwegstelsels hebben gigantische zwarte gaten die een miljoen tot een miljard keer zoveel aantrekkingskracht kunnen hebben dan de zon. Hun massa is zo gecontroleerd dat de aantrekkingskracht onvoorstelbaar krachtig wordt waarbij er zelfs geen licht kan aan ontsnappen. Hoewel zwarte gaten enorm krachtig kunnen zijn, toch verslinden zij een groot deel van de tijd niets en verkeren ze in een staat van rust.