Menu

Curiosity vindt organisch materiaal

20/06/2018 - Mars, MSL Curiosity, Rovers & Landers

Selfie van Curiosity

Nu de Marsrover Curiosity opnieuw kan boren heeft hij al direct een nieuwe ontdekking gedaan: de rover heeft namelijk organisch materiaal gevonden in een rots op de Rode planeet, de bouwstenen van leven. Dit nieuws werd bevestigd door NASA.

Voor alle duidelijkheid: Curiosity heeft niet de herkomst van het materiaal vastgesteld. Het kan hier gaan om mogelijk voedsel van vroeger leven of bestond in afwezigheid van leven. Deze ontdekking vormt geen bewijs voor het bestaan van (vroeger) leven op de planeet. Het organisch materiaal bevat chemische hints over de toestand en de processen van de planeet. Het is voor het eerst dat sporen van organische moleculen zo duidelijk is vastgesteld.

De ontdekkingen zijn een goed teken voor toekomstige missie’s. Nu kan NASA aan de hand van deze vaststellingen een nieuwe missie op punt stellen en blijven zoeken naar sporen van leven. Marsrover Curiosity speurt intussen al zes jaar de Rode planeet af. Het belangrijkste doel van de onbemande zelfrijdende laboratorium is vaststellen of er ooit leven mogelijk was op Mars.