Menu

Marsrover Opportunity in de problemen

20/06/2018 - Mars, Rovers & Landers

Zandstorm Mars, verschil met 3 dagen. Foto door Curiosity

Marsrover Opportunity, die ondertussen al 15 jaar op Mars aan het rijden is, zit mogelijk in de problemen door een zware zandstorm. Hierdoor kan de rover zijn batterijen niet opladen met zonne-energie omdat de hemel, zelfs overdag, pikzwart is.

Opportunity maakt gebruik van zonne-energie om zijn batterijen op te laden. Hij gebruikt de energie ook om zijn instrumenten warm te houden, anders vriezen deze kapot. Nu bevindt de rover zich in het hart van de zware zandstorm waardoor opladen met zonne-energie niet mogelijk is. Er is sowieso een tijdje geen contact mogelijk met de rover, hij moet zuinig zijn met zijn resterende energie.

NASA maakt zich zorgen over de 15 jaar oude rover, maar tegelijkertijd zijn ze ook dolblij met deze zandstorm. NASA heeft een historisch aantal voertuigen op en rond de Rode planeet. Elk voertuig geeft zijn unieke kijk op de storm, hoe deze ontstaan en hoe ze zich gedragen. Kennis over deze stormen zijn van groot belang voor toekomstige missie’s, zowel robotisch als bemande.

Het is onzeker wat de zandstorm gaat doen en of de rover het zal overleven. Het kan gebeuren de storm stopt met groeien en opnieuw begint af te nemen. Het kan ook zijn dat deze blijft groeien en uiteindelijk een groot vlak van Mars bedekt. Er zijn al eerder enorme zandstormen geweest die na enkele dagen/weken opnieuw verdwijnen. Andere bleven maandenlang hangen. Het laatste scenario zou slecht zijn voor Opportunity.

Beelden van de groeiende zandstorm laten zien dat deze ook in de buurt van die andere Marsrover, Curiosity, komt. Maar Curiosity loopt niet hetzelfde gevaar als Opportunity; de rover is namelijk uitgerust met een nucleaire batterij en kan dus, indien nodig, zich uit de storm begeven.

Marsrover Opportunity is in januari 2004 geland voor een 90-dagen durende missie. Hij bevind zich momenteel bijna 15 jaar op Mars en is nog steeds actief. Ondertussen helpt hij Curiosity te zoeken naar sporen van mogelijk leven op de rode planeet.