Menu

Lancering James Webb telescoop opnieuw uitgesteld

29/06/2018 - Hubble, Ruimtevaart, Telescoop
Lancering James Webb telescoop opnieuw uitgesteld

De James Webb telescoop is de grootste en krachtigste telescoop die ooit gebouwd is en moet de opvolger van de Hubble telescoop worden, die na 28 jaar in de ruimte nog steeds actief is. De James Webb telescoop zou oorspronkelijk al in 2007 gelanceerd moeten zijn, maar door vele technische en menselijke fouten heeft de onderzoeksraad de lancering steeds uitgesteld. Ook nu is de lancering nogmaals uitgesteld met 2,5 jaar. NASA onthulde onlangs dat domme fouten tijdens het in elkaar zetten van de telescoop aan de basis ligt van de vertragingen. Die domme fouten zorgen voor 600 miljoen dollar schade waardoor de totale kost van de bouw oploopt tot bijna tien miljard dollar. NASA voegde er ook aan toe dat ook grote technische uitdagingen de oorzaak zijn van de vertragingen.

De lancering, die normaal in 2018 stond gepland, is dus verzet naar 2021. Het is niet uitgesloten dat NASA in de komende jaren opnieuw besluit om de lancering uit te stellen. De vertragingen hebben ook een positieve kant; zo is er meer tijd om bepaalde delen van de telescoop te testen, zoals het zonnescherm of het aandrijfsysteem. Een freelance journalist is het wachten beu en stelt een naamsverandering voor op Twitter: voortaan geen James Webb Telescoop, maar Just Wait Telescoop.

Astronomen hopen dat, als de telescoop ooit in de ruimte geraakt, hij meer inzicht geeft in het ontstaan van het universum. Tevens zal de telescoop een grote rol spelen in het zoeken naar buitenaards leven. De telescoop zal opzoek gaan naar Exoplaneten en signalen van leven. De Hubble telescoop zit momenteel al 28 jaar in de ruimte, zo’n lang leven staat de James Webb telescoop niet te wachten. Hij is ontworpen om vijf tot tien jaar onderzoek te doen en in het gunstigste geval niet meer dan vijftien jaar meegaan. Het werkbudget om de telescoop te maken was geraamd rond negen miljard dollar, maar dankzij de vertragingen en fouten staat het totale bedrag bijna op tien miljard dollar.