Menu

Parker Solar Probe is onderweg naar de zon

13/08/2018 - Flyby, Ruimtevaart, Venus, Zon
Parker Solar Probe is onderweg naar de zon

Op zondag (12 augustus 2018) is de Parker Solar Probe (PSP) met succes gelanceerd vanuit Florida, één dagje later dan gepland. De sonde had de dag ervoor moeten vertrekken maar door een last-minute technische storing is de lancering met één dag uitgesteld. Enkele uren na de lancering heeft NASA bekend gemaakt dat de sonde in goede gezondheid is en naar behoren functioneert.

Het doel van de Parker Solar Probe  is om de corona van de zon te bestuderen. Onderzoekers hopen tijdens de missie het antwoord te kunnen vinden op een aantal vragen omtrent de zon. Waarom de corona zo’n 300 keer warmer is dan het oppervlak van de zon en wat de drijvende kracht is achter de supersonische zonnewind. Dit zijn maar een paar vragen (die al 60 jaar oud zijn) maar enkel kunnen beantwoord worden door een sonde naar de zon te sturen, meer bepaald naar de corona.

De missie van de PSP zal zeven jaar duren. In die periode zal de sonde 24 scheerbeurten (flyby’s) maken langs de zon. Elke scheerbeurt zal dichter en dichter tegen de zon gebeuren. De dichtste benadering zal op een afstand van zo’n 6 miljoen kilometer gebeuren. Tijdens de missie zal de sonde ook gebruik maken van de zwaartekracht van de planeet Venus. Hij zal zo’n zeven keer in een elliptische baan rond Venus vliegen.

De eerste benadering zal in november 2018 gebeuren. Hierbij zal de sonde op zo’n 24 miljoen kilometer vliegen. Waneer de sonde langs de zon vliegt, zal hij door de corona vliegen en blootgesteld worden aan temperaturen van 1400 graden Celsius en meer. De sonde zal zijn scheerbeurten tegen een snelheid van 700.000 km/h maken, de snelste sonde ooit gemaakt door de mens. Ter vergelijking: een reis tussen Brussel en Sydney zou minder dan anderhalve minuut duren.

De Parker Solar Probe is de eerste sonde die door de corona van de zon kan vliegen dankzij technologie die voorheen nog niet bestond. De bouw van de sonde duurde acht jaar. Prijskaartje zo’n 1,3 miljard euro. 60 jaar lang wachten we op antwoorden op vragen over de zon. Hopelijk kan de PSP ons die antwoorden geven.